Trčanje

U skladu sa svojim sloganima “Anima Sana i Corpore Sano” ili “Zdrav um u zdravom tijelu”, brend Asics je uvijek bio posvećen dizajniranju patike za trčanje koje kombinuju najbolje za naše tijelo i um. I ne razlikuje se od nove, već 30. verzije Gel-Kayano patike za trčanje, koje impresioniraju svojom stabilnošću i udobnošću.

Naširoko je poznato da je za prevenciju sportskih povreda neophodno odabrati prave patike za trčanje. Anatomija stopala takođe igra važnu ulogu u tome, ali je drugačija za svakog trkača. Za one koji se suočavaju sa pretjeranim pronacionalima i žele veću stabilnost, ASICS Gel-Kayano 30 patike za trčanje su najbolji izbor.

Sa novim ASICS Gel Kayana 30 do stabilnog koraka trčanja

Pronacija je prirodno kretanje stopala tijekom trčanja s vanjske (lateralne) strane na, unutrašnju (medijalnu) stranu i natrag na vanjsku stranu. Međutim, kada se stopalo u fazi kontakta s podlogom pretjerano naginje prema unutra, tada govorimo o pretjeranoj pronaciji. To čini trkački korak manje učinkovitim, i veća je vjerojatnost da će uzrokovati povrede.

Pretjerana pronacija može biti urođena ili posljedica povreda ili povećanog umora tokom dugih trčanja. Stoga među trkačima postoji sve veća potreba za većom stabilnošću, koja njihovim stopalima pruža svu potrebnu potporu – a na području inovativnih proizvoda Asics se smatra vodećim brendom.

Trideseta verzija Gel-Kayano patika za trčanje rezultat je opsežnog testiranja, biomehaničke nauke, trajnosti i višedecenijskog stalnog usavršavanja. Zahvaljujući potpuno novim tehnologijama koje se koriste u svježoj verziji papuče, ASICS Gel-Kayano 30 se smatra najudobnijom stabilnom patikom za trčanje i nudi odličnu udobnost na svakom koraku.

4D SISTEM NAVOĐENJA: revolucionarni sistem stabilnosti koji pruža potpunu udobnost

Tačno je da danas postoji mnogo modela patika za trčanje koji obezbjeđuju stabilnost stopala prilikom trčanja, ali u mnogim slučajevima takva rješenja su se pokazala kao manje udobna. Nasuprot tome, sa svojom revolucionarnom 4D smjernicom, Asics Gel-Kayano 30 pruža maksimalnu udobnost dok podržava trkača na svakom koraku.

Novi 4D sistem vodiča savršeno prati kretanje tijela, što se postiže kombinovanjem 4 dimenzije stabilnosti: širine, dužine, dubine i vremena. Prve tri dimenzije ne predstavljaju nikakve novitete, dok se ispostavilo da je komponenta vremena revolucionarna, jer se odnosi na znatno kraće vrijeme kontakta sa zemljom, a samim tim i kraću fazu pretjerane pronacije.

Najvažniji elementi 4D Guidance sastava su geometrija međupotplata i poseban element izrađen od pjene visokog povrata, koji je integriran u medijalnu stranu međupotplata. Oboje zajedno osiguravaju brži povratak stopala iz položaja pretpronacije u neutralni položaj, što znači da je faza predpronacije kraća. To rezultira manjom vjerojatnošću povreda i učinkovitijim i udobnijim trčanjem.

Tehnologije za najmekša slijetanja ikada

4D sistem vodiča nije jedini novitet u Gel Kayano 30 patikama za trčanje. Patike za trčanje takođe se mogu pohvaliti novom PureGEL tehnologijom, koja je već uvedena u Gel-Nimbus 25 modelu za trčanje. PureGEL tehnologija je integrisana u srednji đon i obezbjeđuje poboljšanu apsorpciju šoka i nesmetane tranzicije, omogućavajući trkačima da slijetanja budu još mekša.

Hajde da dodamo još jednu inovaciju u ovo. Patike za trčanje imaju 20% više FF BLAST PLUS EKO jastučića, koji je poznat po svojoj mekoći i lakoći. Visina srednjeg đona u ovom modelu je za 4 mm veća od prethodnika, što dodatno doprinosi poboljšanom nivou udobnosti Asics Gel-Kayano 30 patike.

Kome su namijenjene Asics Gel-Kayano 30 patike za trčanje?

Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se suočavaju mnogi trkači jeste da li da izaberu stabilne patike za trčanje (kao što je Asics Gel-Kayano 30) ili je bolje trčati sa neutralnim patikama za trčanje. Da bi dobili pravi odgovor, potrebno je da uzmete u obzir nekoliko faktora, kao i njihovu međuzavisnost.

Ukratko, Asics Gel Kayano 30 je idealan izbor za sve one koji:

  • suočavaju se sa jakom ili srednjom pronacijom;
  • imaju ili se još uvijek suočavaju sa povremenim ili čestim povredama;
  • žele bar neku podršku tokom pokretanja;
  • imaju veću tjelesnu težinu, što povećava opterećenje na nogama.

Gel Kayano – Vrhunska ponuda za trčanje u brendu Asics

Gel-Kayano patike za trčanje su već prava legenda među trkačima. Ali nema sumnje da će njihova 30. verzija Asics Gel-Kayano 30, koja je uspješno izbacila sve stereotipe o nespretnosti i nelagodnosti stabilnih cipela za trčanje, otvoriti novo poglavlje u svijetu patike za trčanje. Možete i sami da se uvjerite!