Trčanje

Ako biste morali da izaberete sport koji ima dugu istoriju takmičenja u Evropi i koji trenutno samo raste u popularnosti i broju entuzijasta, to bi svakako bio biciklizam. Koliko to Evropljanima znači, svjedoče najprestižnije biciklističke trke u Evropi, koje su postale pravi sportski spektakli. Pored čuvenih tronedjeljnih biciklističkih trka, koje uključuju Tur de Frans, Giro dʾItalia i špansku Vueltu, među najprestižnijim su jednodnevne trke Pariz-Rube i Lijež-Bastonja-Lijež, koje su među najstarijim.

Istaknute trke imaju dugogodišnju tradiciju na evropskom prostoru i zbog značaja se pored nekih nazivaju i „spomenici biciklizma“

1. Tour de France

Tour de Frans ili Tur de Frans je jedna od tri velike biciklističke ture koje, zajedno sa italijanskim Điro dʾItalia i španskom Vueltom, čine jezgro biciklističkog kalendara oko kojeg je strukturisana biciklistička sezona. Reč je onajvećoj i najvažnijoj biciklističkoj trci na svijetu, jer se procjenjuje da čak 80 odsto sponzorskih prihoda Sjvetske turneje zasniva na francuskom turu.

Najpoznatija trka održava se svake godine, sa izuzetkom ratnog perioda, od 1903. godine, kada je pobedio Francuz Moris Garen, a osmišljena je u nekoliko etapa. Glavni dio trke se tradicionalno održava u julu, ali uprkos promjenama na trasi, dizajn uvijek ostaje isti i uključuje prolaz kroz Pirineje i Alpe i završava se na Jelisejskim poljima u Parizu.

Moderna verzija trke obično obuhvata 21 jednodnevnu etapu koje se odvijaju nešto više od dvadeset dana, a zajedno čine oko 3.500 kilometara. Na svim etapama se mjeri vrijeme svakog takmičara od starta do cilja, a vremena pojedinih etapa se stalno sabiraju. Prema njihovom rezultatu, vozač koji nosi žutu majicu je najbrži na Turu. Pored trke za najbolji ukupni rezultat, vode se i borbe za najboljeg sprintera (zelena majica), najboljeg planinskog biciklistu (majica sa tačkama), najboljeg vozača do 26 godina (bijela majica) i najbolju ekipu.

Slovenci su proslavili prvu etapnu pobjedu u 2017. koju je osvojio Primož Roglič, tada biciklistički početnik. Najupečatljivija je ostala 2020. godina, kada su na Turu odlično nastupila dvojica slovenačkih biciklista, naime, pored Rogliča, Pogačar, koji je trku završio pobjedom na najvišoj stepenici i ostao na vrhu 2021. godine. Prošle godine je osvojio 2. mjesto, a ove godine pobijedio je i na jednoj etapnoj trci. Luka Mezgec i Matej Mohorič su već pokazali svoju izvrsnost na Turu, prvi sa dva druga mjesta u etapnim trkama 2020. godine, a drugi sa dvije etapne pobjede 2021. godine.

2. Giro dʾItalia

Giro dʾItalia već od 1909 je tradicionalna drumska biciklistička trka u Italiji (izuzetno i u oblastima susjednih zemalja), koja se održava svake godine u periodu od tri nedelje, tačnije u maju. Polazna tačka trke se obično mijenja tokom godina, ali je njena destinacija uvijek u Milanu, jer odatle potiče sportski list La Gazzetta dello Sport, koji je organizuje od osnivanja. Pošto je boja novina roze, generalni lider Đira takođe nosi ružičastu majicu, zbog čega se trka često naziva „ružičasta trka”.

Pored ružičaste majice, trka se i za plavu majicu (za najboljeg brdskog biciklista), bijelu majicu koju nosi najbolji mladi vozač do 25 godina i ljubičastu majicu -košulja koju nosi vozač sa najboljim rezultatom u srednjoj i ciljnoj ravni. Giro se održava u svim italijanskim regijama, tako da se etape sastoje od ravnih, srednjoplaninskih i planinskih staza, pri čemu se posljednja smatra najtežom od svih etapa brdskog biciklizma. Pojedinačna etapa se odvija po preciznoj šemi uz pratnju »sprint tima«. Primož Roglič se pokazao kao najbolji Slovenac na Giru, i to 2019. godine sa 3. mjestom, te 2023. godine pobjedom.

3. Vuelta a España

Vuelta je godišnja tronedjeljna drumska biciklistička trka širom Španije, koja datira još od 1935. godine. Održava se u avgustu i septembru, odnosno u nekoliko faza. Zajedno sa biciklističkim trkama Tour de France i Giro dʾItalia, čini takozvani Grand Tour. Ruta Vuelte se mijenja svake godine, ali njen dizajn ostaje isti. Dakle, uključuje prelazak preko planinskog lanca Pirineja i odredište u španskoj prestonici Madridu.

Moderne verzije trke sadrže 21 etapu koje profesionalni biciklisti prolaze u periodu od 23 dana. Po završetku takmičenja sabiraju se etapna vremena takmičara, a takmičar sa najkraćim ukupnim vremenom već nosi crvenu majicu tokom takmičenja. Slično trkama Tur de Frans i Điro dʾItalia, Vuelta se takođe smatra bitkom za najboljeg sprintera, brdskog biciklista i mladog vozača, a takmičari se takmiče i u drugim kategorijama, kao što je borba za najbolji tim.

Najuspešniji Slovenac u trci oko Španije je Primož Roglič, koji je odneo prvu slovenačku pobjedu u 2019. godini. Godine 2020. i 2021., uključujući 2019., čine ga jednim od tri vozača koji su osvojili tri uzastopne pobjede u trkama.

4. Paris-Roubaix

Trka Paris-Roubaix,takođe nazvana „pakao sjevera” zbog svoje dužine (250 kilometara), jednodnevna je trka koja se održava u sjevernom delu Francuske, počinje malo sjevernije od Pariza i završava se u gradu Rube na granici sa Belgijom.

Prvi put je održan 1896. godine, a i danas obuhvata mnoge vratolomne dionice koje pokrivaju oko 55 kilometara rute. Staza je poznata po neravnom terenu i kaldrmi, što postavlja visoke zahtjeve kako za vozače tako i za njihovu opremu. Popločana površina je kategorisana prema težini i može da sadrži bilo šta od jedne zvjezdice do najviše pet zvjezdica.

Finale ovog čuvenog meča počinje na najvišem nivou težine sa gomilom gledalaca koji se nižu u naizgled beskrajnim ravnicama. Pobjednik, po tradiciji, dobija pehar od kaldrme na velodromu Rube.

5. Liege-Bastogne-Liege

Liege-Bastogne-Liege je jedna od najstarijih biciklističkih trka, pošto se održava od 1892. i jedan je od takozvanih biciklističkih spomenika. To je tradicionalna belgijska jednodnevna drumska biciklistička trka koja se održava svake godine.

U poređenju sa drugim prestižnim trasama i spomenicima, odlikuje ga izuzetno brdovita priroda. Ruta duga 258 kilometara vodi od Liježa preko Ardena do Bastonja, koji se nalazi blizu granice sa Luksemburgom, prije nego što se vrati u centar Liježa. Najpoznatiji uspon trke je Cote de La Redoute.

Sve za vašu sljedeću biciklističku turu

Bicikli, biciklistička odeća, obuća i aksesoari čekaju vas u prodavnicama INTERSPORT-a i u online biciklističkom kutku.