Trendovi

Novogodišnje odluke i kako ih ostvariti.Nova godina je stigla i vjerovatno ste među mnogima koji su donijeli svježe novogodišnje odluke za ovu godinu. Ako su one vezane za sportsku aktivnost ili ishranu, iskušenje je još veće. Pa ćete pronaći nekoliko savjeta kako da mu se najbolje oduprete.

Novogodišnje odluke mogu biti odlična motivacija za postizanje novih ciljeva. U mnogim slučajevima jedna su od najkonstruktivnijih odluka za napuštanje loših navika i pokretanje pozitivnih promjena u životu. Samo ako su postavljene objektivno i ostvarivo. Ako ovogodišnja motivacija već jenjava, nije kasno da malo prilagodite svoje odluke i ostvarite ih.

Koje novogodišnje odluke odabrati?

Ljudi postavljaju mnogo ciljeva za Novu godinu. Neki se govore da će prestati pušiti, drugi da će obnoviti stara prijateljstva, a treći da će više svog slobodnog vremena posvetiti sebi.

Uglavnom se bar jedna od odluka za Novu godinu odnosi i na sportsku aktivnost i ishranu. Neki odlučuju da počnu da trče, drugi žele da istrče maraton, treći biraju skupljanje biciklističkih kilometara i nadmorskih visina. Neki mogu odlučiti da redovno rade sklekove, izgube koji kilogram ili žele da naprave korake ka zdravijem svakodnevnom životu.

U svakom slučaju, mnogo je ciljeva i želja. Pitanje je kako najlakše ispuniti ovakve novogodišnje odluke.

Novogodišnje odluke treba da budu ostvarive i izvodljive

Ispostavlja se da razlog neispunjenih novogodišnjih odluka nije samo nedisciplina, već da problemi nastaju prilikom njihovog postavljanja. Prije svega, važno je da odluke budu izvodljive i ostvarive, inače su, nažalost, u većini slučajeva već u startu osuđene na neuspjeh.

Ako nikada ranije nijesmo trčali, nije fer donijeti odluku da trčimo maratonsku distancu. Bolje je postaviti cilj da u novoj godini redovno trčimo i da trčanje unaprijedimo na zdrav način i postepeno. Tako ne gubimo volju odmah na startu, kada dođemo do daha posle 500 metara i shvatimo koliko nas još kilometara dijeli od uspješno završenog maratona. Takođe možemo postaviti više ciljeve kasnije tokom godine i osigurati da napredak nikada ne prestane.

Počnite sa malim ciljevima

Kada je sportska aktivnost u pitanju, još je važnije da se pridržavamo principa postupnosti. Možda će se dogoditi suprotno od onoga što smo ranije spomenuli.

Možda ćete se u početku osjećati puni energije i motivacije, ali taj entuzijazam može vremenom da nestane, pa uvijek počnite sa malim ciljevima. Ako želite da isprobate novu aktivnost, bilo da je to fitnes, grupna vježba ili nešto drugo, nemojte se obavezati da ćete biti aktivni 5 puta nedeljno. Važno je početi polako i pustiti tijelo da se navikne na aktivnost, jer ćete tako izbjeći obeshrabrenje na putu ka ispunjenju svojih odluka.

Neka vaša novogodišnja odluka bude mjerljiva

Kada postavljate svoje novogodišnje odluke, učinite ih dovoljno konkretnim i mjerljivim, jer ćete tako lakše pratiti svoj napredak. Umjesto da sebi kažete da ćete konačno početi da trčite, postavite drugačiji cilj: trčaću 30 minuta dnevno, 3 puta nedeljno.

Čak i ako ste odlučili da redovno vježbate, važno je da odredite koliko puta nedeljno ćete vežbati i koliko dugo. Ako želite da izgubite neki višak kilograma, važno je da znate tačno koju težinu želite da postignete.

Napravite detaljan plan kako ćete realizovati svoju novogodišnju odluku

Sada kada znate šta želite da postignete ili koju novogodišnju odluku želite da ispunite, morate samo da odlučite kako i kada ćete je ispuniti. Činjenica je: ako ste sebi postavili realnu, ostvarivu i konkretnu novogodišnju odluku, planiranje će takođe biti vrlo lako.

Uzimajući u obzir sve ostale nedeljne obaveze, zapišite tačno kada ćete tokom nedelje obavljati aktivnosti vezane za vašu novogodišnju odluku. Ako ste odlučili da redovno trčite, zapišite koje dane u nedelji ćete trčati, u koje vrijeme i koliko dugo. Takođe, ako život stane na put vašim planovima i nenajavljena obaveza se uvuče u vaš raspored, ili se možda razbolite, ne dozvolite da to postane razlog da krivite sebe ili čak odustanete od svih planova. Ako stvari ne idu kako je planirano, sav napredak i trud koji ste uložili do tog trenutka neće biti izbrisani – samo nastavite tamo gdje ste stali i sve promjene će uskoro postati rutina.

Povežite se sa prijateljima ili se pridružite grupama za vežbanje

Iako mnoge društvene mreže predstavljaju teret mnogima, one su odlična motivacija za ispunjenje novogodišnjih odluka. Pridruživanje grupi istomišljenika na društvenoj mreži može biti od velike pomoći kada vam se negativno razmišljanje uvuče u um. Možda ćete pronaći novu snagu upravo tamo kada vam je najpotrebnije.

Ako imate problema sa samodisciplinom, možete početi tako što ćete se pridružiti nekoj od grupa za obuku, gde će vam trener i ostali učesnici pružiti dodatno ohrabrenje u najkritičnijim trenucima. Ovo je dobrodošlo rješenje, posebno za sve početnike, jer će obuka na ovaj način biti sigurna i profesionalna.

Pratite svoj napredak i ostanite pozitivni

Zahvaljujući tehnologiji, praćenje napretka je postalo veoma lako. Uz pomoć raznih sportskih aplikacija ili pametnih satova možete pratiti pređene kilometre, preduzete korake ili obilježiti dane kada ste bili aktivni u postizanju cilja.

Praćenje napretka je ključno da ostanete motivisani. Podrazumijeva se da promjene u životu nikome nijesu lake. Fokusiranje na negativno samo će vas dodatno odvratiti od vaših ciljeva, tako da je važno da pazite na svoje ciljeve i razmišljate pozitivno. Nemojte razmišljati o tome koliko ste umorni ili stresno planirati jelovnik, već sve pripreme prilagodite tome kako se osjećate.

Jednog dana ćete moći više, drugi dan manje, ali važno je da se fokusirate na sve prednosti koje vam donosi vaša odluka – na kraju ćete sigurno biti zadovoljni!