Sadržaj

Plivanje

Sezona kupanja u bazenima – koje naočare za plivanje odabrati?

Naočare za plivanje su jedan od najboljih dodataka u podvodnom svijetu. Poznajemo ih nekoliko decenija, ali poslednjih godina postaju sve napredniji i tehnološki sofisticiraniji. Ovo je glavni razlog zašto se mnogi plivači muče sa pitanjem koje naočare za plivanje izabrati.

Naočare za plivanje nam omogućavaju da podignemo nivo plivanja na viši nivo. Zbog toga su posebno važni u vrijeme kada počinje sezona kupanja na bazenima i kada je vrijeme da usavršimo tehniku plivanja.

Šta treba uzeti u obzir pri izboru naočara za plivanje?

Danas, sa širokim spektrom naočara za plivanje različitih brendova i funkcijama koje nude, odabir pravih je sve samo ne lak. Zato vam savjetujemo da se prije kupovine dobro raspitate šta vam je zaista potrebno i na šta treba obratiti pažnju. Sve ovo i više naučićete u nastavku.

Prilikom odabira naočara za plivanje treba uzeti u obzir tri važna faktora:

  1. Naočare za plivanje moraju vam savršeno pristajati i biti vodonepropusne
  2. Naočare za plivanje moraju biti udobne i ne smiju da vrše pritisak na nos i očnu šupljinu
  3. Naočare za plivanje se ne smiju zamagliti i ne smiju se izgrebati

1. Naočare za plivanje moraju vam savršeno pristajati i biti vodonepropusne

Pogrešno je mišljenje da prianjanje naočara u najvećoj mjeri zavisi od njihovog remena. Pristajanje vaših naočara za plivanje zavisi isključivo od pečata naočara. Zato preporučujemo da prije kupovine isprobate naočare, jer samo tako možete saznati da li vam odgovaraju.

Naočare za plivanje su najčešće ovalnog oblika i imaju silikonski pečat. Ovo mora da obezbijedi osjećaj vakuma najmanje djelić sekunde tokom testiranja, inače će čaše propuštati vodu. Naočare za plivanje takođe mogu da propušte vodu ako se šire oko uglova očiju, pa birajte između ovalnih oblika.

2. Naočare za plivanje moraju biti udobne i ne smeju da vrše pritisak na nosno područje i očnu šupljinu

Kada pomislimo na udobnost naočara za plivanje, to ne treba poistovjećivati sa njihovim pristajanjem. Vaše naočare za plivanje mogu savršeno da pristaju oko vaših očiju, ali šta ako vrše pritisak na vaš nos i područje očnih duplji. Takve naočare vam ne odgovaraju, pa isprobajte drugačiji model naočara – možda će naočare sa podesivim nosom biti pravi izbor.

Da bi naočare za plivanje ostale na svom mjestu, njihova traka je ključna. U ovom slučaju, bolje je izabrati naočare sa podijeljenom trakom na leđima, što će obezbijediti da naočare za plivanje ostanu na mjestu bez značajnog pritiska na nos i očnu duplju.

3. Naočare za plivanje se ne smiju zamagliti i ne smiju se izgrebati

Naočare za plivanje moraju vam pružiti jasan pogled pod vodom, pa je pametno izabrati modele sa UV zaštitom i premazom protiv magle na sočivima. Ovaj premaz se obično nalazi na unutrašnjoj strani naočara, pa ih ne dirajte, jer ih to takođe može izgrebati. Premaz protiv magle se aktivira potapanjem naočara u vodu prije upotrebe.

Da li je važna boja sočiva?

Prilikom izbora naočara za plivanje, treba uzeti u obzir i boju sočiva. Vjerovatno ste primijetili da naočare za plivanje imaju sočiva različitih boja – i to sa razlogom:

  • Prozirna sočiva su dizajnirana za slabo osvjetljenje i oblačne uslove gdje je potrebna maksimalna vidljivost. Zbog toga su posebno pogodni za unutrašnju upotrebu.
  • Ljubičasta sočiva su dizajnirana za najbolji kontrast svih objekata na zelenoj ili plavoj pozadini. Pogodni su za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.
  • Siva sočiva su dizajnirana da smanje prenos svjetlosti i najpogodnija su za plivanje na otvorenom po sunčanom vremenu.
  • Amber sočiva su dizajnirana da poboljšaju vidljivost pri slabom osvjetljenju i smanje odsjaj pri jakom svijetlu, što ih čini pogodnim za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.
  • Plava sočiva omogućavaju umjerenu transmisiju svjetlosti, ali u isto vrijeme nude zaštitu od odsjaja. Pogodni su za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.
  • Ogledalna sočiva su zatamnjena i imaju premaz u ogledalu. Dizajnirani su da smanje prenos svjetlosti i odsjaja, tako da su pogodni za spoljašnju upotrebu.

S obzirom na širok izbor različitih boja sočiva, potrebno je da odgovorite na neka važna pitanja prije donošenja konačne odluke:

• Da li češće plivam u zatvorenom ili na otvorenom?

• Da li sam navikao na jako ili prigušeno svijetlo?

• U kakvom sam vremenu najviše navikao da plivam?

Odgovori na gornja pitanja sigurno će vam pomoći da odaberete boju sočiva koja vam najviše odgovara.

Dakle, koje naočare za plivanje treba da izaberete za bazen?

Ako već nestrpljivo čekate prve zamahe za plivanje u bazenu, svakako vam preporučujemo da izaberete naočare za plivanje koje ne pritiskaju i dobro zatvaraju očnu šupljinu. Za bolju vidljivost, izaberite prozirnu boju sočiva koja ima premaz protiv magle iznutra. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni takvim naočarima za plivanje.