Sadržaj

Biciklizam

Hidratacija za bicikliste. Dok se drumski biciklisti i dalje kunu u flašice za vodu, brdski biciklisti i turistički biciklisti koriste rančeve za hidrataciju.

Hidratacija je takođe izuzetno važna za biciklistu. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti prije, tokom i posle vježbanja u velikoj mjeri poboljšava rezultate treninga, ubrzava regeneraciju i smanjuje umor. Kada idemo na biciklističku turu, moramo se pobrinuti da sa sobom ponesemo dovoljno vode. Ranije smo vodu uglavnom skladištili u kanisterima, koji naravno imaju kvantitativna ograničenja. Odnedavno, međutim, možemo sebi da pomognemo biciklističkim rančevima, u koje možemo da stavimo mehur od tri litra sa vodom i da nam ostane još poprilično prostora za raznu dodatnu opremu.
Međutim, i boce za vodu i biciklistički ruksaci imaju neke prednosti, ali i nedostatke.

Bidoni

Boce se smatraju biciklističkim klasicima. Drumski biciklisti ih se nikada neće odreći. U stvari, oni mogu da ugrade dva držača za flaše na ram svog bicikla, koji mogu da drže ukupno jedan i po litar vode. Prednost dvije boce za vodu je u tome što u jednu možete čuvati vodu, a u drugu energetski napitak. Kada ostanemo bez tečnosti, jednostavno stanemo u odmaralište i napunimo boce. Boce za vodu se takođe relativno lako čiste, jer se mogu prati u mašini za pranje sudova. Važno je da su flaše za vodu napravljene od visokokvalitetne plastike koja nije štetna po zdravlje i pre svega ne sadrži bisplenol (BPA). Takođe je veoma važno da boce budu 100% nepropusne – to je naznačeno oznakom “Leak Proof”. U svakom slučaju, preporučuje se zamjena bidona novim najmanje jednom godišnje.

1
Cytec INTERSPORT ALU 750
1
Cytec INTERSPORT ALU 750

Ponuda bidona je strahovito porasla poslednjih godina, što je takođe rezultat dobre svijesti o značaju hidratacije. Sa izborom flaše za vodu teško da možete pogriješiti, važno je samo da odaberete pravu veličinu prema količini tečnosti koja vam je potrebna i prema mjestu na koje ćete je ugraditi. Najveći dio ponude je brenda Camelbak, specijalista za hidrataciju, ali možete pronaći i CytecNalgene, Camelbak i druge.

Rančevi

Drumski biciklisti koji se kunu u aerodinamiku nikada neće nositi ranac na leđima. Sasvim je drugačije sa brdskim biciklistima i biciklističkim putnicima. Za njih, biciklistički rančevi su skoro norma. Postoji nekoliko prednosti:

– u ranac je moguće staviti vodeni mehur, zapremine do 3 litra;

– ranac nudi i svojevrsnu zaštitu u slučaju pada;

– uz pomoć ranca možemo se zaista dobro pripremiti za turu, jer uvijek možemo poneti rezervnu košulju, vjetrovku ili jaknu, prvu pomoć, alatpumpu, energetsku pločicu…

1
Deuter RACE

Prilikom odabira biciklističkog ranca, morate voditi računa o odabiru prave veličine. Ranac ne smije biti poluprazan, jer može biti izuzetno neugodan pri spuštanju. Takođe je važno da ranac dobro stoji na leđima i da je opremljen specijalnim kaiševima, koji služe za dodatno pričvršćivanje u predjelu struka i grudnog koša prilikom spusta. Samo na taj način čvrsto stoji na svom mjestu čak i na neravnom terenu.

U asortimanu Intersport prodavnica i u online prodavnici možete pronaći dobro snabdjeven kutak sa rančevima renomiranih proizvođača kao što su McKinleyDeuter i Camelbak.