Sadržaj

Planinarenje

Impresivne planinarske staze u okolnim zemljama. Aktivni jednodnevni izleti ili vikendi su uvijek bili i biće odličan način da provedete svoje slobodno vrijeme. Međutim, ako na putovanju doživite beskrajno lijepe poglede i prirodne atrakcije, onda je to pravi odmor za vašu dušu i tijelo.

Ako se pitate gdje da odete na vikend putovanje, obavezno pogledajte šta vam predlažemo. Ovo su samo neke od najboljih ideja.

Zelengora – Bosna i Hercegovina

Kada vam se jave oni trenuci da želite da odmorite svoju dušu, onda pravac Zelengora i njena glečerska jezera. Zelengora je pitoma i blaga planina sa prelijepim jezerima: Donje i Gornje bare, Belo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko i Borlovačko. Ni u jednom izboru nećete pogriješiti, jer je priroda prepuna pašnjaka, raznovrsnih životinja, a staze su dobro obilježene. Šetajte oko jezera i uživajte u prelijepoj prirodi, ribicama i patkicama.

Zlatna planina, Treskavac – Sjeverna Makedonija

Planina Zlatna je mala planina u blizini Prilepa. Mala ali veoma atraktivna svojim stjenovitim špicevima i svojom pozicijom, jer dominira tim dijelom Prilepskog polja. Njen vrh Treskavac je dobio ime zbog brojnih gromova koji pogađaju vrh, koji je jedna konusna gomila krupnih kamenih blokova. Uživaćete u planinarenju kružnom stazom od manastira Treskavac, polja Zagrad, do dijela Prilepa koji se zove Varoš. Gdje možete slikati karakterističnu stjenu zvanu Slon i opet se vratiti do manastira. Uspon na vrh Treskavac od manastira ide stazom kojom mogu proći i manje iskusni planinari. Sa vrha prizor je fantastičan! Neka vas ne iznenadi gromobran u obliku zlatne jabuke.

Pirin, vrh Vihren  – Bugarska

Pirin će vas u bukvalnom i u figurativnom smislu ostaviti bez daha.  Što zbog velike visine na kojoj se pješači, preko 2500 mnv, što zbog nevjerovatnih predjela i prelijepih krajolika. Vrh Vihren na 2914 mnv je treći najviši vrh na Balkanu, poslije Musale i Olimpa. Prin je nacionalni park koji vrijedi posjetiti, ali uspon na Vihren je rezervisan samo za iskusne planinare. Često će vas na vrhu Vihrena dočekati i malo snijega, uz jak vjetar i još jaču hladnoću, zbog toga je dobra i kvalitetna oprema veoma važna i neophodna. Da biste uživali u spektakularnom pogledu sa najvišeg vrha, obezbjedite sebi toplinu i udobnost odjeće i obuće. Pirin je poznat po naglim i brzim promjenama vremena, uostalom ova planina ime je dobila po staroslovenskom bogu Perunu, bogu groma i olujnog neba. Koliko god mi sebe doživljavali kao snažne i nesalomive, toliko smo zapravo mali i nemoćni u odnosu na veliku i moćnu prirodu.

Moldoveanu  – Rumunija

Moldoveanu na 2544 mnv je najviši vrh južnih Karpata i Rumunije. Iako tehnički nije pretjerano zahtjevan, dužina staze i velika visinska razlika koja se prelazi u toku dana, čine ga ozbiljnom planinarskom avanturom. Veliki je izazov za iskusne planinare, koji znaju šta treba ponijeti od opreme za ovakve ture i koji imaju dobru kondiciju i spremnost da se dođe do vrha i uživa u nezaboravnom pogledu. Za uživanje koje preporučujemo svima je posjeta manastiru Brancoveanu, koji izgleda veličanstveno i raskošno. Srednjevjekovni grad Brašov sa istorijskim centrom, baroknim fasadama i kamenim zidinama će vas prijatno ugostiti, posle napornog planinarenja.

Plitvička jezera, planinarska staza do Medveđaka – Hrvatska

Ko ne poznaje Plitvička jezera sa svojom netaknutom prirodom, smaragdnim jezerima, vodopadima i gustom šumom? Kada ste u ovom kraju, nikako ne treba propustiti uspon na Medveđak. Do njegovog vrha vodi pješačka staza koja će vam oduzeti 4 do 6 sati i voditi vas kroz gustu bukovu šumu. Ali trud se na kraju isplati, bićete nagrađeni prelijepim pogledom na dio Plitvičkih jezera, malu kapelicu i Ličku Plješivicu.

Jezero Balaton ruta, Badacsoni – Mađarska

Za spektakularan pogled i zadivljujući pejzaž, ne propustite 438 metara visok usamljeni Badacsoni, koji se nalazi na sjevernoj obali jezera Balaton. Uprava nacionalnog parka napravila je izuzetno prijatnu geološko-botaničko-zoološku prirodnu stazu koja će vas sigurno oduševiti. Iako je aktivnost lave prošlost, danas se ovdje nalaze mnogi posebni geološki oblici. Na njegovom području raste i posebna sorta grožđa od koje se proizvodi odlično vino. Svakako nije suvišno istaći da vas na putu čeka jedinstveno kulinarsko iskustvo.

Često se dešava da zaboravimo koliko je magičnih i skrivenih kutaka u našoj blizini. Prelazak granice, dodatno podstiče naš entuzijazam za putovanje. Impresivne planinarske staze u okolnim zemljama će vas impresionirati, vodite računa samo o odgovarajućoj opremi i uvijek provjerite vremensku prognozu kada krenete. Sva iskustva su svakako ljepša i sigurnija po lijepom vremenu!