Trendovi

Sportske pustolovine s kućnim ljubimcima!

Sportske pustolovine s kućnim ljubimcima! Poput ljudi, i psima treba puno vježbe na otvorenom. To doprinosi njihovoj većoj opuštenosti, što se brzo odražava i na ponašanje životinja. Kako se radi o aktivnostima koje pas obično sprovodi zajedno s vlasnikom ili širokim društvom, sport sa psom je odlična prilika za povezivanje s ljudima. Danas imate na raspolaganju ogroman broj opcija za sprovođenja vaših aktivnosti na otvorenom u svim godišnjim dobima. Kako za vas tako i za vašeg najboljeg krznenog prijatelja. Možete ga povesti sa sobom tokom cijele godine na trčanje ili planinarenje. Zimi su tu zimski sportovi (skijaško trčanje, nordijsko hodanje…), a ljeti neki drugi sportovi poput biciklizma, vožnja kanua i slično.

Izbor, naravno, zavisi i o fizičkim mogućnostima i karakteru psa, koji su uvelike uslovljeni njegovom rasom. Zato je pri doziranju intenziteta aktivnosti, važno dovoljno dobro poznavati svog psa, kako bi mogli procijeniti koliko pokreta i koliko intenzivno i dugo može trajati. Budući da je proces odrastanja psa, istovremeno proces upoznavanja njega i njegove porodice. Tada se razvija i fizička spremnost, posebno tokom prve godine. U načelu se ne preporučuje opterećivati ​​pse dugotrajnim, fizički napornim aktivnostima prije prve godine, jer može doći do povreda. Istu količinu prilagođavanja i osjetljivosti zahtjeva čak i situacija ako vaš pas već ima godina.

U principu, niže rase nisu za intenzivne sportske aktivnosti, ali nije ni to pravilo. U svakom slučaju, najvažnije je postupno intenzivirati aktivnosti sa psom. Odabrati one koje takođe odgovaraju njegovom karakteru i prilagoditi ih njegovoj dobi. Neke rase su zimi podložnije prehladama, pa po jako hladnom vremenu možete staviti i pseći kaput. Ali nemojte pretjerivati ​​jer se pas tijekom trčanja može brzo zagrijati i pregrijati. Do pregrijavanja može doći i na ljetnim vrućinama, pa se ljudima ne preporučuje intenzivno vježbanje na suncu.

Trčanje sa psom

I za ljude i za pse trčanje je najosnovniji oblik kretanja. Naravno, potrebno je poštovati ​​neka osnovna načela. Kako bi trčanje sa psom bilo ugodno i zabavno za oboje potrebno je postupno produžavati aktivnost, nekoliko puta napraviti pauze, i ponijeti vodu i hranu.

Pri lakšim povodcima od normalnih pričvrstite ga na poseban pojas za trčanje sa psom, koji osigurava nesmetano trčanje. I na njega pričvrstite bočicu sa vodom, hranu, ključeve ili telefon koji će psa usmjeravati na aktivnosti trčanja.

Planinarenje sa psom

Planinarenje je sjajan hobi i za psa i za čovjeka. Naravno, preporučljivo je postupno pripremati svog  psa za duže pješačke avanture. Ali prije nego krenete na put sa svojim psom, ne zaboravite se pravilno opremiti.

Kao što su planinarska jakna i planinarske pantalone, obavezni dio vaše opreme, tako su boca za vodu i posuda za vodu neizostavan dio opreme vašeg psa. Svakako ne zaboravite ponijeti poslasticu koja će prijati vama i vašem četveronožnom saputniku na vrhu osvojenog brda.

Skijaško trčanje sa psom

Hladno vrijeme i snijeg nisu prepreka za odlazak na skijanje sa svojim psom. Skijaško trčanje je sve popularnija zimska aktivnost. I zašto to ne biste radili sa svojim četvoronožnim prijateljem? Slično trčanju, u ovom slučaju pas se mora postupno pripremati za poštovanje naredbi. Ako pas nije navikao na trčanje i vaše naredbe, uz psa koristite povodac za trčanje, koji će značajno povećati vašu sigurnost na skijama. Naravno, aktivnosti sa psom trebate prilagoditi terenu na kojem obavljate aktivnost. Ako ste na uređenoj stazi za trčanje s puno posjetioca. Trebate procijeniti je li sigurno za ostale učesnike, da ljubimac trči sa vama.

Nordijsko hodanje sa psom

Nordijsko hodanje takođe se smatra sportskom aktivnošću koja postaje sve popularnija među ljudima. Jer ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. Ali ako to radite sa svojim ljubimcem, to može biti još zabavnije i ugodnije. Iako u rukama držite štapove za nordijsko hodanje, još uvijek možete sa sobom ponijeti pseću igračku poput lopte i baciti je psu s namjerom da je vrati. Igračka za psa odličan je način da začinite bilo koju aktivnost u prirodi. Pa će i nordijsko hodanje za psa, vrlo brzo postati zabavno.

Bicikliranje sa psom

Po toplom ljetnom vremenu posebno je zabavna biciklistička tura s četvoronožnim ljubimcem. Međutim, ako želite da ona bude sigurna, slijedite nekoliko osnovnih savjeta. Pas se prvo treba naviknuti na biciklo. Prvo gurajte bicikl pored sebe, a ljubimca pričvrstite na kratki povodac tako da biciklo bude između vas i psa.

Nakon uspješnog starta sjedite na biciklo i počnite polako voziti. Vozite biciklom na manje prometnim rutama. Pas uvijek treba trčati na strani okrenutoj od prometa. Takođe, ne zaboravite na vodu za psa, i pravilan odmor koji je takođe potreban životinji.

Pobrinite se da sport s vašim psom bude siguran

Bez obzira koju od navedenih aktivnosti odabrali  ni u kom slučaju ne zaboravite na odgovarajuću opremu, kako sebe tako i za svog ljubimca. To značajno utiče na veću sigurnost i smanjuje rizik od povreda. Međutim, kada sa psom idete na put automobilom, koristite prtljažnik koji pruža veću sigurnost i siguran transport. Vježbanje u prirodi za psa je uvijek posebna avantura. Jer i on svojim čulima istražuje novu okolinu, a na putu će gotovo sigurno uživati ​​u društvu ostalih pasa.