Planinarenje

5 najboljih destinacija za jesenje izlete u Crnoj Gori

Ispod su preporuke  5 najboljih destinacija za jesenje izlete po Crnoj Gori. Jesen je za mnoge najljepše vrijeme za otkrivanje prirodnih ljepota. Zbog svoje šarene raznolikosti, priroda je u ovo doba godine još atraktivnija, ali ako ovome dodamo i prijatne temperature, to je odlična prilika za nezaboravno jesenje putovanje.

Crna Gora je zbog svojih prirodnih bogatstava izuzetno zanimljiva i atraktivna. Za aktivan odmor imamo brda, jezera, more, klisure i druge prirodne i kulturne atrakcije. Stoga se mnogi često pitaju gdje otići na porodično putovanje, aktivan odmor u dvoje ili vikend.

 Izleti su namijenjeni za sve one koji žele malo aktivniji odmor, ali i za one koji samo žele da uživaju u posljednjim toplim zracima sunca prije zime.

1.Nijagarini vodopadi, Kuća Rakića

Na samo četiri kilometra od centra Podgorice nalazi se turistička atrakcija kojoj bi pozavidjeli mnogi gradovi u svijetu.Vodopad koji pravi rijeka Cijevna, u narodu poznat kao Nijagarin vodopad, mjesto je koje godišnje posjeti po nekoliko hiljada turista.

Nijagarin vodopad u Podgorici koji se nalazi u mjestu Kuće Rakića. Sagrađeni su prije 150 godina za potrebe vodenice u kojoj se nekada mljelo brašno, a danas su turistička atrakcija. Prije samog vodopada pruža se kanjon rijeke Cijevne. Zbog uskih prolaza, velikih kamenica i blizine ravnici na kojoj se prostire veliki vinograd, kanjon Cijevne je jedan od najljepših u Crnoj Gori.

2.Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine 369,7 km² (od toga Crnoj Gori pripada 221,8, a Albaniji 147,9 km²). Dužina mu je 40 kilometara, a širina na nekim mjestima 14 kilometara, dubina od 4 do 6 metara, . Prema godišnjim dobima mijenja veličinu, a vodu prima iz više rijeka. Otiče rijekom Bojanom u Jadransko more.

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije i vrijedna kulturna baština: Žabljak (15. v.) prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro – tvrđava na stijeni usred jezera, tvrđava Grmožur. Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope. Na obali jezera nalazi se mali gradić – Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope Oktoih.

3.Perast, Kotor

Perast se nalazi u Boki Kotorskoj. Ovo malo živopisno mjesto od Kotora je udaljeno 14 kilometara. Ovo je miran gradić sa živopisnom arhitekturom i mnogo prirodnih ljepota. U njegovoj blizini nalazi se i poznato vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela koje je nastalo nabacivanjem kamena na podvodnu hrid.

Centralni dio grada je trg Pjaca kojim dominira crkva Svetog Nikole sa impresivnim zvonikom visokim 55 metara. Smatra se da je crkva nastala u periodu između 15. i 17. vijeka.  Osim barokne crkve svetog Nikole vrijedne obilaska su i tvrđava svetog Krsta, biskupija Zmajević, crkva Svete Ane iz 1708. godine, palata Bujović i crkva Gospe od Rozarija.

4.Biogradsko jezero

Biogradsko jezero se može smatrati biserom evropskog prirodnog naslijeđa. Nalazi na samo nekoliko kilometara od Kolašina. Ovaj prirodni rezervat čuva na desetine biljnih i stotine životinjskih vrsta.

Centralni trenutak čitavog parka je svakako Biogradsko jezero koje se na površini od 230.000 m2 nalazi na visini od 1094 metra nadmorske visine, zajedno sa izlivom Jezerštica, čineći vodu kompleksom izuzetne ljepote. Iznad jezera,  podižu se ogromni planinski vijenci, koji se odražavaju na njegovoj vodenoj površini.

5. Crno jezero

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, smejšteno je Crno jezero, najveće i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskim jezerima Crne Gore i jedan od simbola ovoga kraja. Smješteno je ispod Međeda, i okruženo gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.

Kada snijeg počne da se topi ispod njega izbije snažno vrelo Čelina. Sastavljeno je od dvije vodene površine, tzv. Malog i Velikog jezera, odvojene uskom površinom kopna, zvanog “struga”. Nadmorska visina jezera je 1418. metara. Malo jezero je duboko 49.1, a veliko 24.5 metara. Temperatura vode ljeti prelazi 22 stepena, tako da je u toku vrelih ljetnjih mjeseci ovo jezero pravi raj za kupače.

Kako smo opremljeni je ključno za bezbrižno provedeno slobodno vrijeme u prirodi. U jesen je ovo utoliko važnije, jer temperature više nijesu visoke, dani su kraći, a često se susrećemo sa vlažnim ili blatnjavim terenom.

Kada razmišljate o odeći, preporučljivo je da se obučete slojevito. Osim donjeg sloja sportske odjeće, koji lijepo prianja tijelu i koji je izrađen od materijala koji se brzo suši, potrebno je razmisliti i o spoljnom sloju odjeće, koji može da varira u zavisnosti od temperature od jakni, softshell jakni za planinarenje ili jakni sa toplim punjenjem.

Takođe, moramo biti oprezni pri izboru obuće. Obavezan dio opreme je obuća sa neklizajućim đonom, pa preporučujemo sportsku obuću grubog profila ili planinarske cipele različite visine. Kvalitetna obuća će obezbijediti najbolje prianjanje i stabilnost na svim vrstama terena. Jesenja kolekcija obuće je  bogatija izborom patika ili cipela sa vodootpornom membranom. Zbog toga ćete biti posebno zahvalni, jer će vam stopala ostati suva.

Na kraju, naravno, ne smijemo zaboraviti ni ranac. Možemo u njega staviti rezervnu odjeću, topliju odjeću u slučaju hladnijeg vremena, piće, hranu i drugi pribor koji vam uvijek može dobro doći na jesenjem putovanju.

Uz odgovarajuću opremu, jesenji izlet će biti još ljepši, bez obzira kuda idemo.