Sadržaj

Trendovi

Jesen je zaista savršeno godišnje doba za putovanja. Najljepše evropske destinacije turističku sezonu imaju i na jesen, kada je pravo vrijeme za upoznavanje novih kultura i ljudi.

U tom periodu uživaćete u najboljem smještaju po najpovoljnijoj cijeni, lakše ćete realizovati različite aktivnosti, u restoranima ima više slobodnih mjesta, manje nepoznatih osoba na vašim fotografijama, ukratko, jesen je definitivno najbolje doba godine da biste otkrili Evropu, pa pročitajte i pogledajte neke od naših omiljenih jesenjih destinacija.

1. Lugano, Švajcarska

U Švajcarskoj ćete doživjeti šarolikost ukusa i boja, početak jesenje sezone u društvu prijatelja uz čašu dobrog vina i ukusne lokalne gastronomske proizvode.
Vraća se i tradicionalni jesenji festival Lugano, koji oživljava ulice i trgove starog grada.

Početkom oktobra posetioci mogu nekoliko dana otkrivati domaću kuhinju i probati izvrsna vina iz Ticina u raznim podrumima raspoređenim duž gradskih ulica.

Takođe ne smijete propustiti jesenju pijacu, koja prodaje lokalne i domaće proizvode. Proslava je uvijek obogaćena muzičkom zabavom i pratnjom raznih folklornih grupa. Postoje i besplatni obilasci s vodičem, gde možete otkriti i diviti se prelijepoj arhitekturi i pejzažu Lugana.

2. Pula, Hrvatska

Nedaleko od granice, šarmantni grad Pula pravi je dokaz da Hrvatska nije prestala da iznenađuje svojim biserima. Sigurno poznajete Zagreb, predivan grad koji je idealan za odmor u Evropi, a ujedno i sjajna destinacija za proslavu Božića, volite Zadar i njegov prekrasni zalazak sunca ili Nin, jedno od najromantičnijih mjesta i Dubrovnik, grad koji je zablistao u seriji Igra prijestola.

Pula je mjesto poznato po bogatoj istoriji, vaše poglede posebno će privući rimski amfiteatar koji se smatra jednim od najbolje očuvanih u Evropi. Pula je takođe odlična destinacija za sve koji žele miran i opušten odmor, sunce i more.

3. Gent, Belgija

Gent je grad za koji mnogi kažu da je lijep, kao iz bajke. Nije najpoznatiji među belgijskim gradovima, ali je sigurno jedan od najlepših gradova u ovoj maloj zemlji.

Rijeka, istorija, zamak, tradicija, kao i prodavnice i kulturni događaji – u Gentu možete otkriti bezbroj stvari, a jesenje vreme sa šarenim drvećem i opalim lišćem dopunjuje izgled ljupkih kuća šarenih boja i neobičnog dizajna..

4. Budimpešta, Mađarska

Svratite do ove prelijepe zemlje, popnite se na brda Budimpešte i posmatrajte rijeku, parlament, tople boje drveća i osjećaćete se kao da ste u jednom od najromantičnijih gradova u Evropi.

Uživajte u najboljim aktivnostima u Budimpešti, poput krstarenja ili razgledanja dok vozite biciklo.

Puno aktivnosti Vas očekuje u glavnom gradu Mađarske, a zbog jesenje sezone pijaca, opera, zamak brdo u Budimpešti su znatno manje posjećeni i samim tim još magičniji.

5. Brda, Slovenija

I na kraju, ne smijemo previdjeti ljepote Slovenije, koju zbog male veličine možemo posjetiti kad god poželimo. Sinonim za Goriška Brda je slovenačka Toskana, koja je čarobna i slikovita.

Talasasti brežuljci, nepregledni vinogradi, mali vrhovi brežuljaka koji se nalaze između Alpa i Jadranskog mora, oduševiće Vas na jesen.

Neće vam dosaditi da po brdskim vinogradima šetate čitav dan. Izlet van sezone, posebno nakon berbe, znači više prilika za druženje sa lokalnim vinarima i degustacija vina direktno iz buradi.

Šetnje oko Brda mogu biti kratke ili duge, jedna od najpopularnijih pješačkih staza duga je 16 kilometara i uključuje najbolja mjesta i podrume koje treba posjetiti tokom putovanja oko Brda (Šmartno, Biljana, Dobrovo, Medana).

U Brdima je početkom jeseni još čarobnije zbog veličanstvenih polja čarobne lavande. Ako želite da se okušate u berbi lavande, lokalni uzgajivači je uvek organizuju. Dobićete nezaboravno iskustvo i puno proizvoda od lavande, kao što su sapuni, šamponi, čajevi…