Sadržaj

Trendovi

Kako da povratak u školu prodje što bezbolnije?

Nema osobe koja ne obožava dugi ljetnji raspust, jer ljeto je za većinu doba kada se mogu opustiti i odmoriti dušu i tijelo. Zbog toga se ljetnji mjeseci smatraju najkraćim. Izuzetno brzo prolaze i začas stiže vrijeme za polazak u školu.

Evo nekoliko savijeta kako da Vam povratak u školu i ponovno uspostavljanje rutine prođu što bezbolnije.

Učinite prvi dan škole opuštenim i laganim

Izložite djetetu pozitivne aspekte polaska u školu da biste za njega stvorili pozitivna očekivanja. To je potrebno već prvog dana škole, bez obzira u koji razred polazi. Podsjetite ih da će vidjeti stare drugare i upoznati nove. Razgovarajte s njima o pozitivnim iskustvima koja su možda imali u prošlosti u školi ili sa drugim grupama djece.

Mnoga djeca su nervozna zbog novih okolnosti, uključujući preseljenje u novu školu, odjeljenje ili novog učitelja. To se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Ako se vaše dijete čini nervoznim, može biti korisno uvježbati ulazak u novu situaciju.

Pre prvog dana škole, vodite ga u obilazak nove škole ili učionice. Podsjetite ga da vjerovatno ima mnogo učenika kojima je prvi dan škole neudoban.

Nastavnici znaju da su učenici nervozni, pa će se potruditi da se svi osjećaju što ugodnije. Ako smatrate da je vaše dijete nervozno, pitajte ga šta ga brine i pomozite mu da riješi probleme, kako bi se nosilo sa novom situacijom.

Najviše pažnje posvetite odabiru ranca

Školski ranac vašeg djeteta vjerovatno će biti najstresniji predmet prilikom kupovine za novu školsku godinu. Ranac će vaše dijete svakodnevno koristiti za nošenje stvari u školu i iz škole, tako da mora biti otporan za svakodnevnu upotrebu. To uključuje putovanja u školu i iz škole, čuvanje u ormaru i grubo rukovanje dječjim stvarima.

Pošto se ranac koristi svakodnevno, obratite pažnju na nekoliko kriterijuma. Trebalo bi da bude kvalitetan, optimalno se prilagođava vašem djetetu (nemojte mu kupovati prevelike, radije produžite kaiševe paralelno sa rastom djeteta ).

Takođe se pobrinite da kaiševi budu udobni i da njihov oblik odgovara djetetovim ramenima.

Ne dozvolite da nose ranac sa prekomjernom težinom, težina punog ranca ne bi trebalo da prelazi 15% tjelesne težine djeteta.

Lov na odjeću – napravite avanturu od dosadne kupovine

Godišnja potraga za odjećom se intenzivira i nastavlja ulaskom u novu školsku godinu. Preporučuje se da kupovinu obavljate na kraju ljeta kako bi se djeca mogla vratiti u školu sa stilom. Nova odjeća po njihovom izboru će im dati dodatni motiv za pohađanje škole.

Zato planirajte kupovinu rano, tako da imate najbolji izbor, ujutro kada su djeca pospana i puna energije, a napolju još nije vruće.

Između toga napravite pauzu i izvedite ih na ručak i sladoled, napravite avanturu iz dosadne kupovine – kako biste olakšali sebi i djeci.

Odjeća i obuća treba da budu za svakodnevnu upotrebu

Zapamtite da nova školska godina nikako ne znači novu i potpuno obnovljenu garderobu za vaše dijete. Obavezno provjerite stanje ormara i uzmite djetetu ono što mu zaista treba, najpopularnija je odjeća za slobodno vrijeme koja se prilagođava godišnjim dobima. Za dijete je najbolje da se u školi oblači slojevito.

Marke odjeće ne bi trebalo da igraju posebnu ulogu (osim u kvalitetu) jer vjerovatno želite da naučite dijete da odjeća ne čini čovjeka.

Ako je određena marka popularna u školi vašeg sina ili ćerke i traži je, molimo Vas da razmislite da li je možete priuštiti. Nije potrebno pretjerivati ili udovoljavati svakom zahtijevu.

Prevoz do škole

Ako put do vašeg posla vodi pored škole vašeg djeteta i uskladi se sa vašim rasporedom, stvar je jednostavna, inače je potrebno malo više organizacije da biste dijete prevezli u školu i iz nje.

Ako živite blizu škole, možete da nabavite bicikl ili trotinet za dijete. Mlađe dijete na putu do škole i iz škole, uvek bi trebalo da bude u pratnji odrasle osobe – ako ne Vas, onda da tu bude druga odrasla osoba, roditelj školskog druga ili neko kome verujete.