Sadržaj

Trčanje

Pogrešno je mišljenje da nije prikladno trčati ljeti. Međutim, važno je pažljivo sledjeti neke savijete kako biste se dovoljno dobro zaštitili od neželjenih posljedica koje trčanje na višim temperaturama može brzo da izazove.

Jedno od najvažnijih pravila letnjeg trčanja je navikavanje na visoke temperature postepeno. Dok se vaše tijelo u potpunosti ne prilagodi ljetnjim temperaturama, trčite u hladu – negdje između deset i petnaest dana. Prije trčanja provedite više vremena u toplijim nego u hladnijim prostorijama. Iznenadni šok prilikom napuštanja hladne sobe i izlaska na vruće sunce može prouzrokovati probleme sa srcem.

Pijte puno tečnosti

Da biste sprečili dehidrataciju, uvijek nosite piće sa sobom, bez obzira na to koliko dugo planirate da trčite. Zdrava voda za piće je posebno dobrodošla, ali se može kombinovati i sa kvalitetnim sportskim pićima. Stručnjaci vam savjetuju da uživate u izotoničnim, sportskim pićima pored vode duže od sat vremena trčanja. Sadrže elektrolite. Sa više znojenja ljeti, vaše tijelo takođe gubi izuzetno vrijedne minerale.

Dehidratacija kod zdravih ljudi se najčešće javlja tokom ljeta, posebno kada se obavljaju aktivnosti poput trčanja. Više temperature povećavaju gubitak vode znojenjem.

U slučaju blage dehidratacije, može vam pomoći samo povećani unos čiste vode. Naime, naše tijelo je u stanju da nadoknadi gubitak elektrolita samo za relativno kratko vrijeme.

Na primer, ako izgubimo više od 5 procenata normalne količine vode, preporučuje se pijenje izotoničnih napitaka. Istovremeno, definitivno je neophodno ukloniti uzroke povećanog gubitka tečnosti. Neophodno je smanjiti tjelesnu temperaturu i rekreirati se, naročito ujutru ili uveče.

Izbjegavajte da pijete slatka pića. Radije birajte one sa nižim sadržajem šećera. Sa previše slatkih pića u tijelo unosite prazne kalorije, bez odgovarajućih mikro i makro hranljivih sastojaka.

Zbog dodatog šećera često imamo osjećaj da smo i dalje žedni uprkos pijenju. Takođe, obavezno izbjegavajte sastojke koji mogu samo ubrzati dehidrataciju prije trčanja. To znači da ne bi trebalo da konzumirate alkohol i kofein.

Takođe je karakteristično za neke ljekove da pospešuju dehidrataciju, poput antihistaminika. Prije aktivnosti, upotreba antiperspiranata je takođe nepoželjna jer sprečavaju znojenje. Ovo drugo je još važnije kako bi se vaše tijelo moglo ohladiti.

Za ljetnje trčanje u planinama, hidratantni ranac je izuzetno dobrodošao

Ljeti su neki strastveni trkači posebno uzbuđeni zbog planinskog oblika trčanja. U ovom slučaju, mora se voditi još više računa kako bi se izbjegla dehidratacija. Gotovo obavezan dodatak za skoro svakog planinarskog trkača trebalo bi da bude hidratantni ranac. U Intersportu imate na raspolaganju mnoštvo izvrsno dizajniranih ranaca vodećih brendova.

Energetics H3 II je oznaka za hidratantni ranac za trčanje koji je posebno pogodan za planinu. Opremljen je specijalnom vrećom za vodu; u glavnoj pregradi ima mjesta za sve neophodne stvari. Reflektujući detalji na rancu efikasno osiguravaju još veću sigurnost noću. Njegova zapremina je 3 litra i teži nešto više od 200 grama.

Neki drugi korisni savijeti za trčanje u vrelim ljetnjim danima

Prilagođavanje temperaturi vazduha i briga o hidrataciji su zato ključni faktori o kojima svaki ljetnji trkač mora da vodi računa. Pored toga, važan je i dobar izbor odeće i obuće.

Za kratko trčanje u neposrednoj blizini vašeg doma dovoljni su dobro dizajnirani šorts, majica i patike. Majica treba da bude dovoljno lagana, ali ne bi trebalo da bude od pamuka. Takav materijal upija znoj i zbog toga prianja uz tijelo. Ovo samo povećava težinu trkača i smanjuje hlađenje. Mnogo bolji izbor su sintetičke majice koje se ne lijepe za kožu i omogućavaju joj da dobro diše.

Odeća za ljetnje trčanje treba da bude što je moguće svjetlija. Takva odjeća apsorbuje mnogo manje sunčeve energije od tamnije. U praksi to znači da ćete biti mnogo manje vrući. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu pojaseva za mršavljenje ili bilo kog sličnog pribora tokom ovog perioda godine za vrijeme trčanja. Takvi proizvodi uzrokuju dodatnu količinu znojenja kako bi izgubili težinu. To, pak, može biti vrlo opasno pri ljetnjim vrućinama.

Trčite kasno uveče ili rano ujutru. Kada su dnevne temperature najviše, tada treba izbjegavati trčanje. Ako odlučite da trčite ujutro, dobra ideja je da to završite negdje oko 9 sati ujutro.

Ukoliko više volite da trčite kasnije u toku dana, najbolje da to bude tek posle 19 sati. Dodatne vježbe izvodite u nešto kraćim intervalima u teretani na traci za trčanje. Zapamtite da se dobro zaštitite od sunca. Obavezna oprema za svakog ljetnjeg trkača su kapa, krema za sunčanje i naočare za sunce.

Intersportu vam nudimo svu ljetnju opremu vodećih brendova po pristupačnim cijenama. Ponuda je dostupna i u internet prodavnici.