Sadržaj

Trčanje

Nikada nije prerano započeti kampovanje sa djecom. Priroda svima nudi savršeno senzualno iskustvo, a porodično kampovanje je odličan način da i najmlađe upoznate sa radostima boravka na otvorenom i svemu dobrom što nam priroda daje.

Vežbajte kampovanje kod kuće

Ako su Vaša djeca početnici u kampovanju na otvorenom i ovo im je prvi put, postavite šator u dvorištu ili čak u kući, za vježbanje, prije stvarnog kampovanja.

Neka ostanu, igraju se i spavaju u njemu kako bi se osjećali dobro i navikli na novi prostor za boravak.

Zatim možete napraviti porodični izlet u parku u blizini Vaše kuće ili provesti pola dana na obali jezera i videti kako će djeca odgovoriti na to iskustvo.

Prvo odaberite destinacije bliže svom domu i kratko kampovanje koje eskalirate – pola dana, dan, noć, nekoliko noći.

Lokacije za kampovanje trebale bi Vam pomoći da djeca pristanu na tu vrstu avanture, jer će ona radije prisustvovati tome ako ih u blizini čeka nešto čemu se raduju, npr. tobogan do jezera, splavarenje, prijatelji koji kampuju na istom mjestu itd.

Neka vam djeca pomognu oko pakovanja

Dajte djeci odgovornost da sami spakuju svoju opremu za kampovanje (na osnovu liste koju ste prethodno sastavili). Prije odlaska od kuće, još jednom provjerite kako je i šta je dijete spakovalo.

Održavajte dobru organizaciju tako što ćete djecu naučiti da spakuju lične stvari u torbu i podstaći ih da ih uvijek vrate na isto mjesto.

Torba svakog djeteta treba da bude različite boje kako bi je lakše prepoznali. Takođe, preporučujemo vam da napravite kontrolnu listu za kampovanje sa najbitnijim stvarima.

Ponesite hranu i grickalice koje djeca vole

Ako se djeca nečega plaše, njihovi omiljeni zalogaji mogu biti vrlo utješni, a raduju se i putovanjima i kampovanju ako unaprijed znaju da ćete kuvati i pripremati ukusna jela.

Dozvolite djeci da učestvuju u planiranju menija kako bi uživali u kampovanju. Pitajte ih šta bi željeli da jedu i koje slatkiše žele da ponesete. Spakujte hranu za koju znate da će im se svidjeti.

Kampovanje zaista nije pravo vrijeme za isprobavanje novih kulinarskih jela. Tokom putovanja i u kampu uvijek imajte na raspolaganju gotove grickalice, a za obroke birajte jednostavna i brza jela.

Organizujte aktivnosti

Saznajte koje su dnevne šetnje ili druge aktivnosti dostupne na odredištu za kampovanje. Pripremite neke ideje i planirajte aktivnosti zajedno sa djecom i u skladu sa njihovim željama.

Uvijek unaprijed organizujte šetnje i izlete kako djeci ne bi bilo dosadno, a u slučaju lošeg vremena neka plan B budu aktivnosti u šatoru, na primjer karte ili društvene igre.

U razvijenijim kampovima postoje i oglasne table koje obaveštavaju o rutama pogodnim za šetnju i drugim aktivnostima koje se nude u kampu.

Takođe, možete sami saznati da li postoji iznajmljivanje čamca, bicikala, gde je biciklističa staza ili jednostavno unajmite vodiča koji će Vas sprovesti kroz sve aktivnosti koje se nude.

Obucite djecu u nekoliko slojeva odjeće

Pažljivo provjerite vremenske uslove za vreme Vašeg kampovanja i obucite decu u skladu sa tim. Temperatura može pasti noću, čak i ako je tokom dana toplo i sunčano.

Ponesite praktične i lagane slojeve odjeće kako bi se djeca mogla obući ili svući po potrebi i u odnosu na promenu temperature.

Bebe i mala djeca se ne kreću toliko kao starija djeca, pa im je obično potreban jedan sloj više, kako bi im uvijek bilo toplo i ugodno.

Stvorite prijatno okruženje za spavanje, spakujte djetetovu omiljenu igračku

Mlađa djeca će možda željeti vlastiti jastuk na kojem će spavati, omiljeno ćebe ili plišanu životinju. Ne štedite na stvarima koje su Vama i Vašoj djeci najvažnije.

Ako imate problema sa spavanjem, odaberite deblji i luksuzniji jastuk za kampovanje. Ponesite jastuke ili svoje omiljene pokrivače od kuće. Za bebe koristite igralište ili prenosivi krevetić ako Vam veličina šatora to dozvoljava.

Ne morate da kupujete puno nove opreme, jer samo jedan ili dva posebna predmeta zaista mogu povećati dječiju radost u kampovanju. Razmislite o pakovanju dječijih stolica ili druge dječije opreme.

Imajte pozitivan stav o kampovanju

Poslednji savijet je najvažniji: imajte pozitivan stav o kampovanju, jer je to jedini način da djecu podstaknete na isto. Budite entuzijastični, spontani i spremni na sve što priroda nudi.

Što više kampujete i imate više iskustva u tome, postaće Vam sve lakše da se spakujete i tačno ćete znati šta Vam je sve potrebno za tu avanturu (shvatićete da toga zapravo nema mnogo!).