Biciklizam

Naša je zemlja nesumnjivo skriveni dragulj za ljubitelje vožnje biciklom. U današnje vrijeme biciklo vozimo uglavnom zato što znamo da je ova vrsta aktivnosti zdrava za tijelo, ali i ekološki prihvatljiva. Bicikl je postao jedno od najpopularnijih prevoznih sredstava.

Ali prije nego što krenete u novu biciklističku avanturu, uvijek provjerite tehničku savršenost bicikla. Točak mora biti adekvatno opremljen savršenom prednjom i zadnjom kočnicom, sprijeda bijelim svijetlom, pozadi crvenim, reflektirajučim detaljima na pedalama ili sa strane, zvonima, pravilno napumpanim gumama, pravilno podešenom visinom sjedišta i upravljačem. Blatobrani, štitnik lanca, bisage ili korpa za nošenje takođe su dobrodošli. Ali ovo ni izdaleka nije dovoljan uvslov za najučinkovitije pedaliranje. Jednako je važna i oprema biciklista.

Za vožnju biciklom nužno vam je potrebna kvalitetna kaciga, sportska odjeća svijetlih boja, a poželjan je reflektirajući prsluk. Hlače bi tijekom aktivnosti trebale biti vezane, na primjer reflektirajućom trakom.

No s obzirom da je biciklizam popularan jednako i u hladnijoj, i u toplijoj sezoni, za vas smo pripremili hrpu dobrih savjeta kako se prikladno obući za različite temperaturne uslove.

Biciklistička odjeća za jesen i zimu

Iskusni stari mudraci kažu da sve dok ne dođe april treba nositi duge rukave i ‘čarape’. Na tržištu su dostupni materijali različitih sastava, koji imaju zadatak zaštititi od hladnoće. Kad odabirete zimsku odjeću za biciklizam, obratite pažnju na sadržaj etikete.

One najbolje opisuju proizvod. Ako na etiketi stoji windtex ili windstoper, ovo je definitivno pravi komad za zimsko pedaliranje. Takvi su se materijali nekad smatrali prilično skupima. Trenutno su biciklističke jakne s ovom vrstom etikete potpuno pristupačne i stoga još cjenjenije.

Majice dugih rukava s tkanim karbonskim vlaknima izvrstan je izbor za vožnju biciklom negdje između pet i deset Celzijevih stepeni. Takav komad je antistatičan, smanjuje količinu mliječne kiseline i pospješuje cirkulaciju krvi. Osigurava isparavanje topline i učinkovito uklanja znoj. Dakle, niste mokri, tijelo ostaje suvo.

Donji dio bi trebao biti duži i deblji, s pojačanjem iznutra, a s prednje strane donjeg dijela windstop materijal. Prepone, noge i koljena biće potpuno tople. Kao što je već spomenuto, za jaknu treba koristiti istu kombinaciju materijala kao i za donji dio. Prednja strana treba biti hermetična, iznutra s pojačanjima. Takva jakna diše i topla je.

Zimske biciklističke rukavice trebaju biti izrađene od neoprena. Takav je materijal topao i dobro otporan na vodu i vlagu. Bilo bi dobro da su rukavice nešto veće – više prostora pruža bolju toplinsku izolaciju, na čemu su vam prsti posebno zahvalni.

Biciklističke gamašne – vodonepropusno pokrivalo za cipele – osigurava toplinu nogama. Takođe, pobrinite se da su vam uši pravilno pokrivene tokom vožnje. Odličan izbor su, na primjer, višenamjenski biciklistički šal, buff ili traka. Također možete dobro zaštititi usta i nos. Poklopac kacige takođe je izuzetno učinkovit kao zaštita po suvom i hladnom vremenu, a ne samo u slučaju snijega ili kiše.

Biciklistička odjeća za toplije sezone

Proljećni ili ljetnji biciklizam mnogima je ugodniji u poređenju sa zimskim. Čak i tada obucite biciklističku majicu s merino vunom – ugrijaće vas čak i ako vozite na temperaturi znatno ispod nule stepeni, a savršeno će se ohladiti kad su vani prilično visoke temperature.

Ljetna biciklistička odjeća također može biti izrađena od udobne i rastezljive tkanine koja učinkovito odvodi vlagu i brzo se suši. Za najtoplije dane sjajna je biciklistička odjeća od poliestera i elastina koja je vrlo lagana i fleksibilna. Inače, na tržištu postoje posebni kompleti majica i donjih djelova za najučinkovitije ljetno pedaliranje. Posebno je dobrodošao izbor za sve koji se ne zaklinju samo u kvalitetu već i u praktičnost.

Čak i za toplijeg vremena tokom vožnje bicikla nosite rukavice koje će učinkovito zaštititi dlanove u slučaju pada. Trebale bi biti izrađene od tkanine koja pruža izdržljivost i antibakterijski učinak. Naočare bi trebale biti velike i lagane ako želite postići maksimalnu zaštitu očiju i lica.

Neizostavna oprema u ovom trenutku je i majica koju kolokvijalno nazivamo švajcarska majica. Kad je obučete, uopće nećete znati da je nosite. Biciklističke čarape trebali bi nositi čak i kad je vani vruće. One bi vam trebale ponuditi zaštitu i dodatnu udobnost.