Sadržaj

Skijanje

Kada se rađaju bajke? U zimi! Zbog toga što je to razdoblje najčarobnije. Odjevena u velove razigranosti, sanjive tišine, sve sija i blista, jer zimi je hladnoća moćna, ali srca su razigrana i vruća. Zima je najljepši poligon za osjećaje i nema moćnijih iskustava od onih doživljenih u zagrljaju snijega i uz prisustvo onih koje volimo. Osim skijanja i snowboarda, zima nudi i mnoštvo drugih aktivnosti i iskustava za koje je potrebno samo malo mašte, dobre volje i motivacije za toplo odijevanje i odlazak u prirodu. Evo nekoliko prijedloga za provođenje sportskih aktivnosti ove zime.

Planinska idila

Snijeg utiče na sportske aktivnosti zimi. Dolazi i sa prilično ograničenja, ali uz oprezno planiranje i odgovarajuću opremu, zimi se ne morate odreći prekrasnih pogleda sa vrhova planina. Većina planinarskih domova su obično otvorena, i vikendom vas pozivaju da provedete dan na lakše dostupnim planinskim mjestima.

Među najpopularnijima sje Subra na Orijenu , na koje, ako to uslovi dopuštaju, možete pješačiti dio puta, a možete se i sankati ili skijati. Zimski pogledi i prigušena tišina bit će smrtno usidreni u vašem srcu.

Noćni izlet sa svijetlima

Da je dan prekratak, samo je loš izgovor za nepromišljene ljude. Čeono svjetlo na glavi, tople planinarske cipele i staza ispod nogu… Kažu; noć ima svoju snagu, a zimi, kada je put osvijetljen punim mjesecom koji se odbija od snježnog pokrivača, onda je posebno čarobna. Samo pripazite da na cilju postoji otvorena koliba u kojoj se možete ugrijati i osvježiti prije nego što se vratite u svijetlu noć.

Sankanje

Ako ste među onima koji vole izbjegavati gužvu na skijalištima, onda vam nudimo alternativu – sankanje. Mnoga planinska odredišta s dovoljno debelom sniježnom podlogom, pretvaraju se u sankališta. To je prilika da se i roditelji i djeca odvoje od ekrana i sjedilačkog načina života, te zaista udahnu svježi zrak. Krenite i vi polako i pažljivo uz brdo, pa dolje saonicama koje ste vukli sa sobom.

Neki su zadovoljni sa sankanjem u obližnjem parku, no velik broj ljudi odlazi na sankanje na Bjelasicu, Vučje ili Žabljak. Pronađite svoju lokaciju, i prepustite se čarima sankanja.

Krpljanje

Krpljanje je jedan od sve popularnijih oblika istraživanja zimskih planinskih krajolika. Nekada su se koristile drvene sniježne cipele, koje su naši preci nosili u zimskom lovu, šumarstvu i vojnim pohodima, danas su ih zamijenile plastične sniježne krplje, koje su postale neizostavan dio opreme za zimske sportove.

S ovim “velikim cipelama” možete krenuti u zimsku bajku na dnevno ili prethodno spomenuto zimsko čarobno iskustvo.

Pješačenje uz svijetlo baklji

Zimi, kada je dan kratak, možete krenuti u noćnu šetnju s bakljama. Vatra u hladnoj noći dodaje nešto posebno tom iskustvu, što ga čini neprocjenjivo lijepim iskustvom. Organizovana su mnoga noćna pješačenja sa bakljama, pa provjerite ponudu lokalnih planinarskih ili turističkih udruženja.

Klizanje na otvorenom

Mnogi sjeverni gradovi svoju ponudu zimi obogaćuju klizalištima na otvorenom. Iznajmljivanje klizaljki i dodataka ako ćete klizati prvi put je sjajno, zato se nemojte bojati isprobati nešto novo i stati na klizaljke. Osigurana je zabava za djecu i odrasle. Djeca će vam biti zahvalna ako prvi put nešto pokušate s njima. Posebno je lijepo, na primjer, klizanje na zaleđenom jezeru, gdje uz klizanje možete uživati u najljepšim krajolicima prirode. Uskoro ćete poželjeti vlastite klizaljke. Piruete, brzo klizanje ili klizanje u paru, izbor je na vama.