Sadržaj

Zdravi recepti

Među nama rijetko će se naći neko ko ne voli baš ništa slatko i ko neće doći u iskušenje kad mu se ponudi prilika da se zasladi. Jeste li se ikada zapitali odakle dolazi ta želja za slatkišima? Za to su krivi naši preci, odnosno evolucija. U praistoriji, ljudi nisu imali hrane u izobilju. Hrana slatkog ukusa sakupljačima je bila najdraža jer je njena visoka energetska vrijednost omogućavala preživljavanje.

U današnjem svijetu šećer je nerijetko sinonim za nezdravo uživanje u hrani koje nam često stvara grižu savesti. Ali, bez brige, i za to postoji odlično rješenje.

Snažno oružje za borbu protiv slatkog

Iako je želja za slatkim posledica evolucije, danas je možemo brzo i lako obuzdati. Ako želite smanjiti unos hrane pune nezdravog šećera, jedite što više proteina i pijte dovoljno vode. Svakodnevno priuštite dovoljno sna, jer brojne studije dokazuju da neispavanost može značajno uticati na želju za slatkim. Odmoran čovjek lakše kontroliše svoj apetit.

Još jedan dobar način za borbu protiv prekomernog unosa šećera jeste bavljenje određenom aktivnošću koja će vam brzo odvratiti misli sa slatkiša. Odlično rješenje jesu šetnja ili čak vrući tuš.

Još bolje oružje u borbi protiv loše savjesti zbog uživanja u slatkom su poslastice bez griže savjesti!

Zato što će neki od nas teško odvratiti misli od slatkog, pripremili smo još jedno odlično rješenje. Počnite pripremati zdrave poslastice i zasladite se bez griže savjesti!

Za početak smo pripremili dva recepta koji će vam pomoći uživati u slatkim ukusima bez negativnog uticaja na vaše zdravlje.

Zdrave poslastice: voće u tamnoj čokoladi

U mikrotalasnoj pećnici zagrijte tamnu čokoladu tako da se skoro sva istopi. Zatim u nju uronite voće po sopstvenom izboru, na primjer jagode, mango, papaju, bananu…

Takva vrsta poslastice je izuzeto hranjiva i brzo zasiti, zbog toga što je voće puno vode i vlakana. Jedna jagoda prelivena čokoladom sadrži približno 80 kalorija. Tamna čokolada ima puno veću koncentraciju kakaa od mliječne čokolade, pa tako sadrži i puno više hranjivih stvari. Antioksidansi u kakau tamne čokolade povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska.

Najzdravija pita od jabuka na svijetu

Srednje veliku jabuku prepolovite na dva dijela i ispecite u pećnici dok ne omekša. Za to vrijeme, pomješajte dvije kašike grčkog jogurta smanjenog udijela masnoće, cimet i smrvljeni graham kreker. Kad je jabuka pečena, prelijte polovinu ovom mješavinom, a možete i dodati par kapi javorovog sirupa.

Ovakva poslastica sadrži približno 150 kalorija.

Nadamo se da smo vas upravo motivisali na pripremanje zdravih poslastica, a kako je ovo samo početak, potražite još odličnih, jednostavnih recepata za slatke ukuse prije, za vrijeme i nakon obroka. Neke ćete pronaći i na našem blogu.