Sadržaj

Trendovi

Fizičke aktivnosti mogu imati izuzetno pozitivne efekte na uspješnost vašeg djeteta u učenju. Fizički pokreti u velikoj mjeri stimulišu frontalni korteks mozga koji je odgovoran za učenje i rješavanje problema. Vidljivi efekti će se uvidjeti ukoliko se dijete pravilno kreće bar jedan sat dnevno, stoga nam je u cilj da naši mališani budu adekvatno fizički aktivni.

Svaki put kada dijete izvrši novu aktivnost, u njegovom mozgu se stvaraju nove veze. Ponavljanjem već naučenog pokreta jača stare, već uspostavljene moždane veze. Zbog toga djetetu trebate omogućiti što više različitih pokreta, poput kotrljanja, penjanja, puzanja, trčanja, hodanja, hvatanja ravnoteže, skakanja i slično. Redovni pratilac takođe treba da bude ljubazno i prijatno okruženje koje dobro vodi računa o optimalnom razvoju dopaminskog sistema. Ovo omogućava spremnoj djeci da budu što radoznalija i kreativnija tokom kretanja.

Pustite dijete da se igra u vodi, pijesku ili blatu

Roditelji često previše štite dijete kako se ono ne bi povredilo previše prilikom igranja i kretanja. Ovakvo ponašanje može rezultirati odsustvom podsticaja, usled manjka iskustava, neophodnih za mentalni razvoj djeteta. Pustite dijete da se igra u vodi, pijesku i blatu. Podstaknite njegovo kretanje, jer to pospešuje gustoću neuronske mreže.

Neaktivnost djeteta prouzrokuje ređe veze između neurona, pa se u strukturi mozga stvaraju praznine, što detetu može prouzrokovati poteškoće u učenju, govorne nedostatke, disleksiju, poteškoće u čitanju, koncentraciji i, na kraju, ali ne najmanje važno, motoričku oslabljenost.

Sport za djecu stoga igra jednu od najvažnijih uloga koja utiče na njihov uspjeh u učenju, kao i na druge tipove dostignuća u životu. Mnogo dinamičnih vježbi, kao što su hodanje, trčanje, penjanje, skakanje, vožnja rolera, vožnja biciklom, održavaju mozak aktivnim jer djeca sve vrijeme moraju da balansiraju.

Pod fizičkim aktivnostima djece takođe treba da bude uključeno boso hodanje ili bosonogo trčanje po pijesku ili travi. Pokazalo se da ovo najefikasnije razvija pravilan luk stopala. Kada dijete napuni pet godina, trebalo bi da pješači najmanje četiri kilometra svakog dana.

Vežbanje kod kuće i fizičko vaspitanje u školi treba da budu dobro isplanirani, a rezultati dobrog planiranja su fizički aktivna djeca, čije se šanse za uspjehom u raznim oblastima drastično uvećavaju.