Plivanje

Na prvi pogled supanje najviše podsjeća na hodanje po vodi. Originalni nadimak za ovu sve popularniju sportsku aktivnost je Stand-up paddling. Iako u ovom trenutku možda oduševljeno razmišljate o kupovini potrebne SUP opreme, vjerovatno ne znate kako je sve počelo.

Supanje potiče sa Havaja. Nastalo je tako što su lokalni učitelji surfa ustali da bi mogli lakše da nadgledaju i fotografišu svoje učenike. Ova metoda je ubrzo postala jedan od najatraktivnijih sportova na vodi na svijetu, koji je zapravo pogodan za svakoga.

SUP dasku lako možete ponijeti sa sobom na more, a s njom možete provesti i svoje slobodno vrijeme u tišini na rijeci ili na jezeru. Možete se odlučiti i za smjelije avanture. Ipak, ako ste početnik, takav poduhvat vas vjerovatno ne privlači, jer vas sad interesuje kako da odaberete najprikladniju SUP dasku za početnika. Pripremili smo vam najkorisnije savjete koje treba da slijedite prilikom izbora SUP opreme u Intersport prodavnici.

Početnici biraju između višenamjenskih SUP dasaka

U Intersport prodavnici postoji nekoliko vrsta SUP-a. Kraći, sa užim nosem i repom i većom zakrivljenostima, dizajnirane su za supanje na talasima. Za sve uslove najbolji izbor su all-around sup; kao takve, takođe su najprikladnije za početnike. Na raspolaganju su i turistički SUP-i, koji su nešto duži, imaju nos u obliku slova V i pogodnije su za mirnije vode.

Najbrže daske su race ili takmičarske daske. Smatraju se manje stabilnim, tako da nijesu pogodne za početnike. Windsurfing spada u grupu svestranih supanja sa dodatkom za jedro. Daske na naduvavanje odličan je izbor za rekreativno veslanje na mirnoj vodi.

S obzirom da se tek upoznajete sa supanjem, najvažniji faktor za vas je stabilnost daske. Dakle, ovo je ono što vam višenamjenska SUP daska može u najvećoj mjeri ponuditi. Ona je nešto šira – oko 80 centimetara – i veće zapremine – od 190 do 220 litara. Rep i nos daske su takođe širi, a oblik je okrugao. Takve daske najčešće koriste škole plivanja, pogodne su za iznajmljivanje i, ne manje bitno, odličan su izbor za porodicu.

Osnovna pravila prilikom kupovine SUP-a

Ako ste malo teži, za stabilniju vožnju SUP-om treba vam veća širina i zapremina daske. Izračunajte odgovarajuću zapreminu tako što ćete svojoj težini dodati 110. Posebno provjerite da li je vaša prva SUP daska dovoljno dugačka i široka. Samo na taj način ćete obezbjediti dovoljno stabilnosti da spriječite padanje u vodu.

Veće daske su pogodnije za porodice – od 3 do 3,4 metra. Manjim članovima porodice biće lakše koristiti veću dasku,kao što je većima teže da koriste manju. Ako u porodici imate malu djecu, preporučujemo vam da kupite dasku dužu od 3,4 metra. Moći ćete mirno i udobno veslati, dok će vaše dijete moći da sjedi pored vas. Podesivo veslo, veličine od 190 do 215 centimetara, dovoljno je za porodično i rekreativno kupanje.

Široka i raznolika ponuda SUP-a za početnike u Intersport prodavnicama

Naše Intersport prodavnice nude vrhunske SUP daske i SUP komplete za početnike. Kompletna ponuda SUP daski takođe je dostupna na našoj web stranici. Mi vam predstavljamo SUP set Firefly Inflatable i Cressi Sub Kinilau 2.0 Windowed Isup 10'6”, koji se trenutno smatraju jednim od najatraktivnijih SUP proizvoda za početnike.

SUP set Firefly Inflatable na naduvavanje savršen je za prve avanture

Ako vjerujete da su naši prodavači u Intersport prodavnici pouzdani kada preporučuju SUP opremu za SUP početnike, sigurno će vam predložiti SUP set pod nazivom Firefly Inflatable. Ovaj set je savršen za prve pokušaje supanja. Inače je namijenjen i onima koji su u ovom sportu već potpuno „kao kod kuće“.

Set uključuje SUP dasku, torbu za nošenje, pumpu, aluminijumsko veslo, elastičnu traku za noge i praktičnu opremu za popravku.