Trendovi

Tokio će ovog ljeta biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koji će oduševiti globalnu publiku japanskim gostoprimstvom i spojem tradicije i modernosti. Olimpijada će se održati od 24. jula do 9. avgusta, a Paraolimpijada od 25. avgusta do 6. septembra.

U bogatoj istoriji Ljetnjih olimpijskih igara postoji samo nekoliko gradova koji se mogu pohvaliti da su više puta bili domaćini ovog takmičenja. Atini, Parizu, Londonu i Los Anđelesu ove godine se pridružuje i Tokio.

Međunarodna porodica sportista okupila se prvi putu japanskoj prestonici 1964. godine. U vrijeme prvih Olimpijskih igara u Tokiju, Japan još uvijek nije bio ultramoderna zemlja kakvu poznajemo danas. Zbog toga su igre takođe koristili za modernizaciju infrastrukture svoje zemlje. Tokio je za veoma kratko vrijeme dobio stotine kilometara modernih puteva, izrasli su mnogi moderni hoteli, a aerodrom Haneda su povezali sa modernom jednotračnom željeznicom. Pored toga, po prugi Tokaido počeli su da saobraćaju ultra brzi vozovi Šinkansen, povezujući glavni grad sa Kjotom i Osakom.

Igre 2020

U dobrih pola vijeka mnoge stvari su se promijenile. Japan je jedna od najrazvijenijih savremenih velesila. Tokio je, međutim, megapolis sa preko devet miliona stanovnika. Ipak, Olimpijada i Paraolimpijada će zasigurno impresionirati svojom modernošću, što je u suštini najava skorije budućnosti. Japanci su, na mjestu gdje su 2015. godine srušili stari stadion, sagradili novu centralnu binu za igre, koju su i zvanično testirali tokom prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u ragbiju. Pored toga, veliki broj drugih mjesta je preuređen, a postojeći prostori su obnovljeni i unapređeni.

Tu će biti i ultramoderna prevozna sredstva, kojim će se prevoziti sportisti i gledaoci do olimpijskih mjesta. Prevoz će biti regulisan bezemisijskim vozilima, uključujući određeni broj samovozećih vozila, koji će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom i ljudima sa posebnim potrebama.

ASICS – zlanti partner Olimpjskih igara u Tokiju 2020

Olimpijada je ogroman organizacioni i logistički izazov koji ne bi bio moguć bez mnogo partnera.

Organizatori igara u Tokiju sarađuju sa deset zlatnih partnera, uključujući svjetski poznatog japanskog proizvođača sportske odjeće Asics.  Brend osnovan 1949. godine u Kobeu, obućiće članove organizacionog odbora, funkcionere, sudije i volontere svojom obućom i odjećom. Posjetiocima će  biti ponuđena posebna olimpijska kolekcija obuće i odjeće.

Važno je spomenuti zanimljivu promotivnu kampanju japanske aviokompanije JAL, koja će posjetiocima igara pružiti čak 50.000 besplatnih avio karata.

Novi sportovi

Međunarodni olimpijski komitet je na spisak Olimpijskih igara u Tokiju dodao pet novih sportova. Po prvi put će se organizovati turnir u bejzbolu, a karatisti, skejtborderi, surferi i sportski penjači premijerno će se boriti za olimpijske medalje.

Već je jasno da će u Tokiju igre biti uzbudljiv svestrani multimedijalni sportski spektakl, koji će, bez sumnje, dobiti mnoge superlative. Sve zajedno će pratiti nasmijane maskote Miraitowa i Someity.