Trendovi

Kofer mi je vazda spreman i ne treba mi puno da krenem ne put.

Balašević bi rekao „Ne pitaj dvaput da idemo na put, rođen sam spakovan“, a ja samo klimnuo glavom na ovaj njegov stih.

Mnogi ljudi za put biraju opremu po boji ili nekom drugom estetskom kriterijumu, zanemarujući pri tome ergonomiju, težinu, materijal ili dimenzije. I onda nerijetko slušam na putovanjima ljude kako se žale na neudoban ranac, u koji nemaju dovoljno prostora ili praktičnih pregrada za vodu, raznih zakački i ekstenzija.

Kako je Maroko sam po sebi izazovna destinacija dobro sam promislio što je sve neophodno da moj ruksak ima. Ko pita ne skita, pa sam i ja prije puta provjerio što sve mogu da očekujem u ovoj državi od atmosferskih prilika do bezbjedonosnih.

Samo da se zna da pakovanje nije laka stvar. Posebno kad se treba spakovati u maleni kofer 55x40x20 cm i jedan ruksak 40x20x25cm. Kofer „debeljko“ sa mnom je prošao mnoge zemlje i gradove, ali sam pred put za Maroko morao da nabavim novi ruksak.

Imao sam pet kriterijuma koje sam morao da zadovoljim prilikom kupovine ranca.

NEPROMOČIVOST

Zašto je to bitno u jednoj pretežno pustinjskoj zemlji, pitao bi se svako ko se dobro ne upozna sa destinacijom u koju putuje.

Da nijesam imao nepromočivi ruksak moje stvari bi bile potpuno mokre prilikom obilaska Ouzoud vodopada. Ovo prekrasno čudo prirode su drugi po veličini vodopadi u Africi. Visina vodopada je 110 metara i grijeh je otići u Maroko i ne napraviti jednodnevni izlet iz Marakeša.

Obilazak počinje sa gornje strane i strmom stazom se spušta do dna. Tu smo imali priliku da se malim čamcima vozimo do samog slapa. Moji saputnici se nijesu najbolje spremili za ovu avanturu pa su bili mokri do gole kože.

Ali moj ruksak ima dodatnu ceradu pa su moje stvari bile potpuno suve. To se ne bi reklo i za mene, jer sam odlučio da se okupam ispod najvećeg slapa. Voda je bila prohladna, ali to ni najmanje nije pokvarilo radost kupanja u ovom prekrasnom ambijentu. Nakon izlaska iz vode, otisao sam do restorana i presvukao šorc, a iz ruksaka izvadio potpuno suvu robu.

Mimo vodopada, dosta nekih tura na planinu Atlas obuhvata obilazak planinskih oblasti u kojima često zna da iznenadi kiša. Nepromočivi ruksak i isti takav šuškavac koji nosim u njemu spas su od iznenadnih padavina. Jednom se na planini dobro naoblačilo, ali je srećom prošlo bez padavina.

DIMENZIJE

Uzeo sam McKinley ruksak koji odgovara veličini propisanoj pravilima lowcost kompanije kojom sam letio. Da bih izbjegao nepotrebne rasprave sa zemaljskom kontrolom i kabinskim osobljem i plaćanje dodatnih penala, uzeo sam ranac koji odgovara dimenzijama.

SIGURNOST

Na ruksak sam odmah zakačio nekoliko sigurnostnih spojnica kako bih osigurao da mi džeparoši zavire u unutrašnjost ruksaka. U Maroku se očas posla može destiti da vam neko iz torbe ili džepa izvuče novčanik ili nešto od stvari.

Ukoliko idete kroz Medine, stare djelove gradova, budite uvijek na oprezu da vas ne odžepare ili skinu torbu. Moj ruksak ima sa prednje strane duple remene, pa je nemoguće da neko skine u trku torbu sa mojih leđa. Malo opreza nije zgoreg, posebno u uskim uličicama.

ERGONOMIJA

Džabe sve ovo ako ruksak koji nosim nije udoban. Sa mojim novim ruksakom nijesam imao problema. Sve je napravljeno tako da ni cjelodnevno pješačenje sa punim ruksakom ne predstavlja nikakvu teškoću.

Jako dobra stvar je tanki metalni okvir koji na distanci drži ruksak udaljen od leđa, a uz to drži kičnu uspravnom. Kakvo olakšanje za moja leđa umorna od brojnih kilometara puta i sjeđenja u avionima, kombijima, vozovima, i čekanja po aerodromima i stanicama.

Ruksak ima sa strane i dva džepa za vodu, što je za Maroko idealno. Vrućine su jako velike, i nikad nemojte da šetate negdje a da sa sobom nemate barem pola litra vode.

Na izlete na Atlas planinu pored dvije manje boce u velikom stražnjem džepu nosio sam i bocu od 1,5 litara. Kada se nađete u planini ili pustinji, voda je vrijednija od zlata. Posebno što voda sa česme nije preporučljiva za piće, jer naši organi za varenje nijesu navikli na bakterije koje imaju vode u Maroku.

Svakako prije i tokom puta preporučujem da pijete probiotike, vitamine i magnezijum i kalcijum. U unutrašnjem džepu ruksaka, zlu ne trebalo, uvijek držim spremne ljekove za hitnu intervenciju.

DOVOLJNO PROSTORA

Maroko je pun interesantnih stvarčica koje bukvalno morate da kupite za kuću, kancelariju, famliju, prijatelje, javne i pritajene ljubavi… Ne nosam se s kasama jer sve što kupim, fino spakujem u ranac i lagano šetam ne izazivajući pažnju kradljivaca, niti dodatnu pozornost upornih prodavaca koji nude svoju robu po specijalnim cijenama.

Ako krenete za Maroko nađite sebi ruksak koji će vam biti prijatelj i saputnik. Dao sam vam pet valjanih razloga zašto da me poslušate.

P.S. I da ne zaboravim, moj ruksak je morao da bude plave boje 🙂

Tekst napisao: Leka Dedivanović aka traveleka.me