Trčanje

Jesen je za mnoge najbolje i najljepše godišnje doba. Kada se priroda odjene u jesenje boje, stvoreni su uslovi koji su idealni za najrazličitije sportske aktivnosti. Stoga ne iznenađuje da je jesen vrijeme mnogih masovnih sportskih događaja. U jesenjim mjesecima uslovi za trčanje gotovo su idealni. Za razliku od ljetnjih vrućina, jesenje temperature između 10 i 20 stepeni Celzijusa najprikladnije su za trčanje. Sa ovim rasponom temperatura, ljudsko tijelo se najbolje osjeća tokom dugog trčanja.

Odlični uslovi za sve trkače

Naravno, jesenje trčanje se razlikuje od trkača do trkača. Oni koji će učestvovati na bilo kojem od ovih maratona, u međuvremenu će se posvetiti završnim pripremama za svoju vrhunsku godinu. Oni koji trče manje ili više za svoj užitak, uživaće u prelijepim prizorima prirode koja se priprema za zimu. Oni koji imaju zacrtane ciljeve za narednu sezonu, polako će početi da grade svoju bazu za trčanje. To znači da će trčati relativno kratke i srednje trke, kako bi pripremili kardiovaskularni sistem i muskulaturu za napor koji će početi sljedećeg proljeća.

Takmičenja i treninzi

Mnogi maratoni trče se od septembra do novembra. Na kalendaru se nalaze tri maratona iz elitne grupe World Marathon Majors – Berlin, Čikago, Njujork, kao i tradicionalni Ljubljanski maraton, koji se tradicionalno zakazuje krajem oktobra.

Jesen je i pravo vrijeme da prisustvujete nekoj od poučnih i korisnih trkačkih radionica koje organizuju brojni stručnjaci, treneri i društva u primorskim odmaralištima. Tamo ćete se upoznati sa nekim novim znanjima i otkrićima. Pored toga, akumuliraćete neke nove kilometre i izgraditi nova poznanstva. Sigurno ćete upoznati saigrača, kojem ćete postati sparing partner i sa kojim će vas povezati slične sposobnosti, ambicije, motivacije i ciljevi.

Vježbanje za zimske sportove

Jesen je takođe vrijeme kada zimski entuzijasti polako počinju odbrojavati do početka skijaške sezone. Oni najbolji, naravno, svjesni su da zimi moraju da imaju dobru kondiciju. Iz tog razloga, u svoju kondicijsku pripremu uključuju i nekoliko kilometara trčanja, što im je osnova za fizičku kondiciju, koja će ih učiniti jakim, laganim, okretnim i dinamičnim dok vijugaju bijelim stazama.

Jesenja oprema za trčanje

Trčanje u jesen je prijatno i zbog prijatnijih temperatura u kojima se manje znojimo i, samim tim, sagorijevamo manje energije. Istovremeno, jesen je i dio godine kada šortseve i majice kratkih rukava polako zamjenjuju toplijom odjećom. Pravilo je da do temperature od oko 15 stepeni Celzijusa možemo insistirati na kratkoj odjeći. Kada se temperatura spusti na oko 10 stepeni Celzijusa, vrijeme je za helanke i majice dugih rukava. Za jesenje trčanje pogodne su one lakše verzije patika koje su izrađene od najsavremenijih tehničkih materijala koji se brzo suše i ne upijaju vlagu. Ako krenemo rano ujutro, kasno popodne ili čak uveče, sigurno ćemo ući u tanku jaknu za trčanje ili anorak jaknu, što će biti efikasna zaštita ako nas iznenadi kiša.

Jesenje patike za trčanje

Što se više jesen pretvara u zimu, dani su kišniji i vlažnije je vreme. U takvim okolnostima treba razmišljati o patikama sa vodonepropusnom membranom, koje osiguravaju da je unutrašnjost patika uvijek suva. Ova vrsta obuće biće posebno dobra ako trčimo šumskim stazama, koje u jesenjim mjesecima mogu biti blatnjave, vlažne i klizave.