Sadržaj

Tenis

Reket  je igračima mnogo više od sportskog rekvizita. To je na neki način produžetak ruke – desne, lijeve ili obje. Od njihovog razumijevanja i uigranosti, zavisna je djelotvornost procjene, rotacije, njegovanja i ispaljivanja loptica od žutog filca. I to nije sve.Reket je neka vrsta lične karte igrača. To je nešto što je sraslo s igračem tokom godina. Već dugi niz godina velika većina najvećih asova igra s istim modelom reketa, iako su nove napredne verzije uvijek bile na tržištu. Navika je doista željezna košulja.

S obzirom na bogat izbor teniskih reketa na tržištu, svaki igrač – takmičar ili rekreativac – može pronaći pravi za svoj stil igre, stepen znanja i, na kraju, ali ne i najmanje važno, ukus.

Prilikom odabira reketa, rekreativci imaju daleko više problema od takmičarskih igrača. Profesionalci vrlo dobro poznaju svoje osjećaje, tačno znaju na šta trebaju obratiti pažnju pri odabiru, i iznad svega, apsolutno im je jasno koje su karakteristike reketa kojima će nadopuniti svoje oružje i ublažiti slabe tačke u svojoj igri. Kod rekreativnih igrača to je sasvim suprotno. U većini slučajeva rekreativci ne znaju na šta trebaju paziti. Tada naprave klasičan primjer greške, te odaberu reket svoje omiljene teniske zvijezde, kojim bi i oni htjeli igrati. Tako se često događa da odaberu reket, koji je prezahtjevan za njihovo znanje i sposobnosti. Tada se, međutim, rađaju mnogi problemi. Prvi je, naravno, da prezahtjevni reket ne donosi željeni užitak i napredak prosječnom rekreativnom igraču. Drugi veliki problem je šteta uzrokovana preteškim ili pretvrdim reketom. Teniski lakat je vrlo česta povreda, koja je u većini slučajeva rezultat odabira pogrešnog reketa.

Srećom, svi veliki proizvođači su svjesni te činjenice, i nude rekete svih serija u mnogim verzijama. Drugim riječima, to znači da rekreativni igrač takođe može odabrati reket u istoj grafici, kao što je reket njegovog omiljenog teniskog asa, a ispod gornje površine skrivaće se ruci mnogo ugodniji profil.

Rekreativci u svojoj igri obično imaju dva glavna problema – njihovi su udarci izvedeni skraćenim zamasima, a loptice ne dosežu u polje optimalnog udarca. Zbog toga im je potreban reket koji će im pružiti malo više snage, ali će istovremeno imati veliko polje optimalnog udarca i takođe će oprostiti neke male greške.

To znači da su za rekreativne igrače prikladni reketi s profilom između 25 i 30 milimetara, njihova težina kreće se između 260 i 290 grama, a veličina glave ne smije biti manja od 100 kvadratnih inča. Intersport prodavnice nude širok izbor reketa s tačno navedenim karakteristikama koje su potpisali svjetski poznati brandovi kao što su Babolat, Head, Prince, Tecnopro i Wilson.

Teniske loptice

Rekreativni igrači često griješe i prilikom korištenja teniskih loptica. Otvaraju paket s lopticama na igralištu, tik prije nego li počnu igrati. U tom slučaju, loptice skaču iznimno visoko i mnogo su brže. Stoga je preporučljivo otvoriti paket dan ili dva prije meća i ostaviti ih na otvorenom. Tako se naviknu na drugačiji pritisak, a igra s njima je mnogo ugodnija. U svakom slučaju, treba uzeti u obzir i nepisano pravilo, da za svakih pet sati igre treba mjenjati lopticu.