Sadržaj

Skijanje

Magija dječijih zimskih radosti je sjećanje koje u sebi nosimo sve više i više. Kako neko može zaboraviti svoje prve crvene obraze, prvi osjećaj vjetra u kosi kada je pao niz dolinu sa pahuljicama ili skijama, i na kraju, ali ne i najmanje važno, kako je izgubio ravnotežu po prvi put i pao na stomak. I sve ovo romantično ima, naravno, i drugu stranu, koja roditeljima pogotovo izaziva nekoliko dilema. Sportski nastrojeni roditelji će se prije ili kasnije suočiti s vječnim pitanjem kada prvi put staviti svoje mališane na skije. U stvari, ova dilema se ne odnosi samo na skije, već i na klizanje i sankanje. Tačno je da je skijanje od ove tri aktivnosti daleko najsloženije, tako da je izbor pravog trenutka još važniji.

Kada je vrijeme za prve korake na snijegu?

Nažalost, ovdje nema univerzalnog odgovora. Uopšteno govoreći, sistematsko i organizovano metodičko učenje apsurdno je prije nego što prođu tri godine. Sa anatomske tačke gledišta i mogućnosti deformacije kičme, takva operacija nije preporučljiva. Prvobitno šetanje po ravnom i dolazak do opreme sa početnim oblicima klizanja zajedno sa roditeljima je ovdje izuzeto. Naravno, u slučaju bržeg fiziološkog razvoja djeteta, dozvoljena je mogućnost ranog učenja skijanja.

Međutim, roditeljima se savjetuje da pokušaju da sačuvaju što je više moguće objektivnosti i da procjene sposobnosti djeteta na realan način. U principu, pravilo je da je najbolje vrijeme za početak kada dete pokazuje interes. Neka djeca zaista ne žele skijanje, a svaka prinuda bila bi potpuno nerazumna i neopravdana, čak i kada bi bila “samo” sa sedam godina.

Iz tog razloga, takođe je važno izbegavati hvatanje i sparivanje prijatelja. Pretjerivanje, prekomerna očekivanja, prisila i nerazumna takmičenja sigurno ne vode u pravom smjeru.

Šta je sa klizanjem i sankanjem?

Kao što je pomenuto, skijanje je vjerovatno najopsežnija zimska sportska aktivnost. Pri tome, ne želimo da podcjenjujemo zimske aktivnosti kao što su klizanje i sankanje. Klizanje je isto kao i skijanje. Pravo vrijeme je kada dijete pokazuje radost i interesovanje. Tada će bez prisile obuti klizaljke i suočiti se sa potragom za stabilnošću na tankom ledu. A kada napravi neke prve korake i osjeti oblak kretanja i brzinu, aktivira se lančana reakcija.

Barem u djetinjstvu sankanje je zabavnije od sportskih aktivnosti. Neki roditelji drže malo veće bebe u svom krilu kada se spuštaju niz strme padine ili se sami spuštaju duž ne previše strmih padina. To može biti samo upozorenje da djeca treba da se zadržavaju tamo gde je bezbijedno, gdje ne dolaze u opasnost od kamenja. Možda je najbolje da počnu u grupi prijatelja na domaćoj padini.

U Intersport radnjama imamo dostupne sanke različitih tipova, veličina i oblika koji će sigurno zadovoljiti potrebe zimskih užitaka.