Skijanje

Snowboarding je sinonim za zimsku originalnost, opuštanje, kreativnost i maštu.

Postoji posebna vrsta obožavatelja snijega, koji su u biti više slični kalifornijskim surferima nego alpskim skijašima. Njihov sport je snowboarding. Ova vrsta sporta potieče iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su sredinom 1960-ih izmislili novi sport, koji je svojevrsna sniježna verzija surfovanja na talasima i skejtanja. Ideja je rođena iz čiste slučajnosti, kada je brižni otac Sherman Poppen napravio novu igračku za svoje kćerke. Zapravo je povezao dvije skije, kako bi dobio samo jednu mnogo širu, a na prednjem dijelu je ugradio uže za kojeg su se djevojke držale dok su klizale prema dolini. Novi sportski dodatak nazvali su “snurfer”, čiji je naziv dobijen kombinacijom engleskih riječi “snow” i “surfer”. Ubrzo nakon toga pristali su izrađivati svoju novotariju za masovnu prodaju. Do kraja šezdesetih prodali su ih više od milijun primjeraka. Zatim su na scenu stupili i mnogi drugi – Tom Sims, Jake Burton … Iz Snurfa se uskoro rodio Snowboarding. Sve je ubrzo postalo toliko popularno, da su čak i ozbiljne novine poput Newsweeka, pisale o novom zimskom fenomenu.

Snowboarding je neka vrsta suprotnosti skijanju, mnogo je opušteniji, slobodniji i kreativniji. Stoga je, vrlo brzo, počeo prerastati sportske okvire, i mijenjati se u poseban način života, pa čak i subkulturu koju karakteriše posebna muzika, stil oblačenja, ponašanje, estetika … Kaže se da su snowboarderi posebna vrsta umjetnika.

Snowboarding ima mnogo verzija i varijacija. A svima je zajednička iznimna doza relaksacije i adrenalina. Naravno, sve  trendove pratimo i u Intersportu, tako da ćete na našim policama pronaći šareni izbor dasaka, odjeće i dodataka, u kojima si svako može zamisli najidealnije ludovanje na snijegu.