Sadržaj

Skijanje

1. januar je datum kada su svi brojači postavljeni na nulu i kada ponovno počinje brojanje. Zato je ovo odlična prilika da počnemo sa sprovođenjem određenih odluka koje vode ka višem cilju. To može da važi za posao, život uopšte, međuljudske odnose, zdravlje i sport. Ako ste otkrili da želite promijeniti ili poboljšati svoj životni stil, početi sve više i više da se krećete i zdravo jedete, Nova godina može biti velika prekretnica. U sledećim redovima možete naći neke korisne savjete kojih se treba pridržavati u novoj godini.

Redovno kretanje

Shvatili ste da previše sjedite i da se premalo krećete. Ovo saznanje i priznanje je veliki korak. Sledeći korak je kako to poboljšati. Ako imate šansu, nemojte voziti automobil, već idite pješke ili biciklom. Ako to nije moguće, pokušajte nekoliko puta nedeljno (3 do 5 puta) da idete u šetnju. To će vremenom postati duže, ali može polako početi da zamjenjuje trku. Ako traje dva mjeseca, to će postati dio vaše svakodnevne rutine. Počećete da se osjećate bolje, imati više energije i bolje raspoloženje.

Postavite sportski cilj

Ako ste već neko vrijeme uključeni u neki sport, možda je pravi trenutak da postavite sportski cilj. Ovo može biti deo rekreativnog sportskog događaja (npr. Trčanje ili biciklizam). Ovo će vašem treningu dati osjećaj zamaha i novi podsticaj. Održavaćete program treninga i sistematski prilaziti cilju. Na neki način ćete osetiti na sopstvenoj koži kako se sportisti na visokom nivou osjećaju kada se pripremaju za velika takmičenja.

Promijenite ishranu

Ishrana je važan izvor blagostanja. Za početak, uz pomoć kredibilnih izvora ili stručnjaka za zdravu ishranu, saznajte šta je dobro za vas i vaše tijelo. Zatim, postepeno izbacite iz menija hranu u obliku slatkiša, alkohola i previše masti. Nakon svakog treninga, tretirajte svoje tijelo dozom dobrog proteina da biste ubrzali regeneraciju i održali mišićnu masu. Sve skupa, sigurno će se primjetiti na boljim sportskim performansama.

Nakon kupovine hrane nemojte da ogladnite i da vas privuku police pune slatkiša, izaberite namirnice sa niskim sadržajem šećera ili izaberite zdravije supstitute – gorku čokoladu, voće ili pripremite zdrave poslastice kod kuće.

Redovno izvodite vježbe za trbušne i leđne mišiće

Tijelo je suština dobre kondicije. Zato je dobro da se stalno brinemo o jačanju leđnih i trbušnih mišića. Na taj način, tijelo će stalno biti jako, držanje tijela će biti uspravno, pa će problemi sa leđima nestati. Veoma delotvorna i jednostavna vježba je takozvana tabla. Za nekoliko minuta ova vježba daje odlične rezultate. Zato neka “daska” može da postane dio vaše higijene tijela. Prije nego što počnete, možete da vidite na internetu kako izgleda pravilan položaj za obavljanje ove vježbe. Pored toga, i različite aplikacije mogu vam pomoći da dozirate vrijeme i postepeno napredujete.

Promijenite položaj sjedenja za radnim stolom

Ako provodite nekoliko sati dnevno za radnim stolom, vrlo je važno da to učinite u poziciji koja je što je moguće niža za vašu kičmu. Osmislite sebi stolicu (ili loptu) koja sprečava takozvani ukočen način sjedenja, ili vas prisiljava na aktivno sjedenje koje aktivira vaše mišiće. Pored toga, ustanite barem jednom u sat vremena, prošetajte i uradite neke vježbe istezanja.