Biciklizam

Planinski biciklisti u prošlosti su počeli koristiti posebne rančeve u kojima skupljaju svu opremu koja im je potrebna za bezbrižno putovanje ili vožnju. Ovi biciklistički rančevi malo se razlikuju od uobičajenih. Oni su malo uži i viši i dizajnirani su tako da dobro pristaju i čvrsto stoje na mestu tokom spusta. Oni nude obloženu zadnju stranu, koja obično ima poseban sastav ventilacije. Ručke su postavljene i podesive po visini. Za dodatno pričvršćivanje namijenjeni su pojasevi na kukovima i prsima. Osim toga, biciklistički rančevi na spoljašnjoj strani imaju posebnu mrežicu u koju se može postaviti kaciga.

Tečnost, uvek na dohvat ruke

Voda ili energetska pića su veoma važni u biciklizmu. Potrebno je voditi brigu o stalnoj hidrataciji. I upravo u tom smislu moderni rančevi donose najveću prednost. Opremljeni su posebnom pregradom u koju je moguće spakovati dio za vodu. Kapacitet može biti od jednog do tri litra. Na vrhu se nalazi poseban otvor kroz koji se izvlači cijev, koja je sa spoljašnje strane sa posebnom kopčom pričvršćenom za remena. Tako vožač drži vodu sa sobom sve vrijeme tokom vožnje. U poređenju sa bidonom, nudi mnogo veći volumen, bolji pristup ka vodi i sigurnije iskustvo vožnje.

Izvor energije

Osim pića, važno je voditi brigu o hrani na dužim putovanjima. U rancu je pametno imati neke energetske pločice ili gelove koji vrede zlata u trenutku kada crveno svijetlo energetskih zaliha počne treperiti. Količina hrane koju moramo ponijeti na turneju, naravno, zavisi od dužine i trajanja putovanja. U svakom slučaju, ne bismo trebali dovesti sebe do osjećaja iscrpljenosti. Pravilo je da je bolje jesti hranu češće, iako to znači samo jedan ili dva ugriza.

mountain_bike

Ako nešto pođe po zlu na putovanju

Tokom biciklističke ture može doći i do neočekivanog neuspeha. To se obično događa kada smo daleko u divljini, gdje naravno nemaju biciklističke usluge. Stoga je pametno uzeti rezervnu gumu, pribor za crpne cijevi, praktičnu pumpu i, naravno, neke od najvažnijih alata. U slučaju vožnje u mraku, potrebno je imati i prednje i zadnje svijetlo.

Za vremenske neugodnosti

Odjeća za bicikl uglavnom se izrađuje od materijala za brzo sušenje. Međutim, preporučljivo je imati majicu na rezervi u rancu. Kako meteorolozi ponekad mogu pogriješiti, vjetrovka je takođe dobrodošla, što će vas spasiti ako vas neočekivano uhvati oluja. Mnogi rančevi takođe nude posebne obloge koje se mogu pokriti i zaštititi od kapi kiše.