Trčanje

Da li ćete trčati sa sportskim satom ili pametnim telefonom je vaš lični izbor. I sportski sat i mobilni telefon su neka vrsta minijaturnih računara. Zapravo, čini se da je skoro nevjerovatno da tako mali uređaj može izvesti toliki broj mjerenja. Brzinu i pređen put, puls srca, potrošene kalorije, a takođe se put se može nastaviti i izabrati program treninga.

Alternativa sportskim satovima takođe može biti pametni telefon. Na telefonu je moguće učitati više aplikacija koje se pokreću, što pored svih informacija omogućava i veoma analitički pristup trčanju.

Multifunkcionalnost sportskog sata i telefona

Činjenica je da su sportski sat, kao i smartphone postali nepogrešiva trkačka pomagala. Oni su takođe korisni i u mnogim drugim aktivnostima kao što su planinarenje, plivanje, biciklizam itd. Ako se fokusirate na trčanje, možete bez sumnje reći da se, bez njih, ozbiljno trčanje više se ne može zamisliti.

Trkači su, u stvari, oduvijek sanjali o tome, da uvek znaju podatke o trenutnoj brzini pretrčanog puta. Mjerači to mogu lako učiniti. To im omogućava ugrađeni GPS, da sasvim precizno mjere i brzinu i udaljenost, kako na satu, tako i na aplikaciji na telefonu. Trkači se tako mogu navikavati na različite brzine i različit tempo. Neki tako poboljšati svoj unutrašnji osjećaj da svoju brzinu mogu da doziraju sa 5 sekundi odstupanja. Afrički trkači mogu da procijene brzinu i tempo u sekund.

Ovo je veoma važno, posebno prilikom priprema za polumaraton i maraton, gdje je brzina, što je moguće više ravnomjerna, ključna za krajnji uspeh. Pored toga, mjere se otkucaji srca, što je važan faktor trke, i potrošene kalorije, što je veoma važan podatak za sastavljanje sportske dijete.

Razmislite o funkcijama koje ćete redovno koristiti

Kada birate sat, razmotrite i za koji sport ga želite koristiti. Neki modeli nude funkcije koje podržavaju različite sportske aktivnosti. Pored pomenutih, napredniji modeli takođe omogućavaju fleksibilno planiranje i upravljanje treningom, unaprijed pripremljene programe trčanja, stanje oporavka…

Aplikacija za praćenje sportskih aktivnosti koje možete preuzeti na pametnom telefonu, na internetu ima mnogo. Zbog toga, u prvoj fazi, moraćete posvetiti vrijeme da pregledate ponude i odaberete pravu. Možete izabrati aplikaciju specifičnu za određeni sport, na primer, trčanje ili aplikaciju koja je pogodna za praćenje rezultata u različitim sportovima. Pre nego što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, moraćete deliti neke lične podatke sa njom, a zatim se upoznati sa načinom korišćenja. Nakon nekoliko treninga, moći ćete da procenite da vam izabrana aplikacija odgovara i na pouzdan i pregledan način prikazuje podatke.

Motivacija

Savremeni mjerači, u obliku sata ili telefona, su odličan motivacioni alat, jer podstiču korisnike da se redovno i sistematično obavljaju definisane ciljeve. I satovi i pametni telefoni omogućavaju kasniju analizu, što nam pomaže da utvrdimo da li pravilno treniramo ili da možemo da modifikujemo i prilagodimo svoj trening. Kroz društvene mreže, možemo podijeliti rezultate i uporediti ih sa drugim trkačima. Ako želite više interaktivnosti – neke aplikacije omogućavaju napredne zvučne signale sa govorom.

Šta je udobnije – sportski sat ili telefon?

Sportski sat je udobnija opcija za ozbiljno bavljenje trčanjem, jer je potpuno neodoljiv na zglobu. S druge strane, telefon je ponekad preveliki i može biti previše težak. Srećom, postoje posebni pojasevi, uz pomoć kojih možete prikačiti telefon na nadlakticu, a neki ga stavljaju u džep, zataknu za pojas ili ga drže u ruci. Međutim, nijedno od ovih rješenja nije optimalno i naporno je za trčanje. S druge strane, aplikacije na telefonu omogućavaju veću interaktivnost u realnom vremenu – možete podesiti više različitih zvukova, dijeliti fotografije sa treninga, slušati muziku…

Sportski satovi su korisni i za druge aktivnosti. Oni se vrlo dobro ponašaju u sportovima koji se odvijaju u prirodi, jer mogu poslužiti kao kompas, altimetar ili navigacija. U većini slučajeva su vodootporni, pa im kiša ne može ništa. Ako imate sat, postoji strah da ga izgubite ili oštetite, ali, kako je u telefonu velika količina naših ličnih podataka, ovaj faktor ni ovdje ne treba u potpunosti ignorisati.

Trčanje kao zabava i opuštanje ili vrijeme da se isključite?

Na odluku da li će trčati sa sportskim satom ili telefonom, mnogih rekreativnih trkača će uticati činjenica da obično trče zbog zabave i opuštanja, i žele trku da poboljšaju, na primer, slušajući omiljenu muziku, ili im jednostavno trčanje predstavlja isključenje od svakodnevnih obaveza i vrijeme koje koriste da razbistre i umire svoje misli.

Za kraj treba napomenuti da savremeni sportski satovi postaju sve više i više modni dodatak. Pogodni su i za svakodnevnu upotrebu, jer se uklapaju i sa elegantnijom odjećom. Posebno za sportistkinje, proizvođači dizajniraju nekoliko različitih kombinacija boja, a kod nekoliko modela satova je moguće zamijeniti kaiševe kako bi se uskladile boje sa odjevnom kombinacijom.