Kampovanje

šotor5



Odaberite šator koji odgovara vašim potrebama

Kupovina šatora nije nimalo jednostavan zadatak. Na tržištu su danas dostupni različiti modeli šatora, tako da je odabiru potrebno pristupiti sistematski. Prije svega, potrebno je da razmislite o namjeni, načinu transporta, kao i o broju ljudi koje bi trebalo smjestiti u taj šator. Porodični šatori su potpuno drugačiji od takozvanih sportskih šatora koje možete ponijeti sa sobom kada god se uželite planinarskih avantura.

Veličine i varijacije

Dakle, počnimo od veličine šatora. Nepisano pravilo nalaže da je svakoj osobi koja će boraviti u šatoru potrebno obezbijediti oko 2.8 kvadratnih metara prostora. Ovo je odlična polazna tačka prilikom odabira modela šatora. S druge strane, imajte na umu da kupovina prevelikog šatora nije dobra ideja, budući da ga je teško transportovati, ali je i teže pronaći dovoljno prostora za njegovo postavljanje.

Većinu sportskih šatora karakteriše dizajn takozvanog A-tipa. Ovi šatori su veoma povoljni, ali vam vjerovatno neće obezbijediti dobru zaštitu od vremenskih nepogoda. Moderni sportski šatori se prave u obliku kupole, nude više prostora i otporniji su na vremenske nepogode.

Prilikom kupovine šatora potrebno je obratiti pažnju i na materijal od koga su napravljeni. Najpopularniji su “trisezonski” šatori koji su odlični za kampovanje u toku proljećnih, ljetnjih i jesenjih mjeseci. Ako želite da kampujete u toku zime, odlučite se za model koji nudi dobru toplotnu izolaciju čak i na vrlo niskim temperaturama i mogućnost zatvaranja svih ventilacionih sistema.

Šatori mogu biti jednoslojni i dvoslojni. Dvoslojni šatori imaju unutrašnji i spoljni zid, a između njih je sloj vazduha koji je odličan izolator. Međutim, mana dvoslojnih šatora jeste težina. Iako su svi novi šatori proizvedeni od modernih materijala i značajno su lakši, imajte u vidu da je spoljni sloj uvijek teži i skuplji.

Specijalni šatori

Dobro ste pročitali, postoje i “specijalni” šatori. U ovu grupu spadaju samorasklapajući šatori, koji se postavljaju sami čim ih izvučete iz vreće. Ovi šatori su odličan izbor za sve one koji često putuju i noće u prirodi.

Posljednjih nekoliko godina veoma su popularni i šatori za plažu koji prevashodno služe za zaštitu od sunca. Pravi su izbor za roditelje sa malom djecom čija je koža naročito osjetljiva na sunčeve zrake.

Ostali savjeti

Osim veličine i materijala od kog je napravljen šator, važan je i kvalitet njegovih šipki za čiju se proizvodnju najčešće koristi aluminijum. Ukoliko svoj šator nosite u rancu, poželjno je da odaberete šator sa šipkama od laganog materijal kao što je recimo fiberglas.

Šator bi trebalo da bude opremljen vodootpornim rajsferšlusima. Trebalo bi da posjeduje efikasan ventilacioni sistem koji je moguće kontrolisati. Poželjno je da izaberete šator sa zaštitom od insekata, kako biste nesmetano mogli da uživate i odmarate u prirodi.