Sadržaj

Trendovi

Dečji reketi za tenis

Kada je pravo vrijeme za prve korake u tenisu? To je prilično nezahvalno pitanje. Naravno, djeca imaju različite motoričke sposobnosti, neki se razvijaju ranije, a drugi kasnije. I s tim, naravno, interesovanje i radost djece u igranju tenisa takođe je povezano. Veoma je važno da djeca naprave prve korake s loptama namijenjenim njima. Obične lopte su previše teške s prevelikim odskokom. Dječje lopte su mekše, lakše, sporije i nešto veće. Prema tome njihov odskok treba da bude znatno niži. Sve ovo dozvoljava da djeca izvode pravilno udarce, koji su, prema njihovoj visini tijela, uporedivi s udarcima koje obavljaju odrasli. Ovo je neophodno za usvajanje ispravne tehnike udarca.

Dječji reketi

Kada djeca primjete želju za prvim teniskim udarcima, naravno, treba pronaći i pravi reket. Većina proizvođača teniske opreme nude dječje rekete različitih veličina i dužina. Ovaj rekvizit, mora se prilagoditi dječjoj dobi, veličini i tjelesnoj snazi. Obično su ti reketi slični reketima s kojima igraju najveći majstori, tako da djeca mogu izabrati reket koji je vrlo sličan onom s kojim igra njihov omiljeni igrač.

Vremena, kad smo jednostavno skraćivali odrasle rekete djeci, su odavno prošla. Srećom, svi proizvođači su svjesni važnosti početka igranja tenisa s odgovarajućom opremom. Za djecu, veoma je važno da reketi nijesu preveliki (predugački), da su lagani i da imaju odgovarajuću dršku. Većina proizvođača nude rekete za djecu u najmanje četiri do šest dimenzija:

17 i 19 inča

17 i 19-inčni reketi pogodni su za djecu između 3. i 5. godine. Ovi reketi su dovoljno lagani da daju djeci pravi osjećaj koji je od najveće važnosti za njihov početak.

21 i 23 inča

Ovi reketi su dimenzionalno veći u svim pogledima. Osim što su duži, oni imaju i veću glavu. Uglavnom su napravljeni od aluminijuma. Pogodni su za djecu od 6. do 8. godine, koja su fizički malo jača i sposobnija da prevaziđu glavne sile koje se javljaju u tehnikama udarca. Reketi ove dužine, uglavnom su izrađeni od aluminijuma, i pogodni su za uzrast od 6. do 8. godine.

24 i 25 inča

24 i 25-inčni reketi uglavnom su izrađeni od kompozitnih materijala i na prvi pogled su vrlo slični odraslim reketima. Osim toga, oni nude različite veličine drške. Prikladni su za djecu između 9. i 11. godine života, koji su već ozbiljnije u tenisu.

26 inča

26-inčni reketi su samo dva inča kraći od tradicionalnih reketa za odrasle. I ova dva centimetra dobro su poznata kada se radi o udobnosti i prianjanju u ruci. Ovi reketi su takođe izrađeni od kompozitnih materijala i dostupni su u različitim veličinama drške. Prikladni su za djecu stariju od jedanaest godina.

U svakom slučaju, dijete ne smije biti prisiljeno na igranje tenisa. Zbog toga mora sam pokazati interes i njegov uzrast uopšte nije važan. Najbolji vodič je interes djeteta. Ako počnu mahati s njim u dnevnoj sobi, vjerovatno je pravo vrijeme da ga odvedete u školu tenisa.

Dečji reketi za tenis