Trčanje

Skejtbording je nastao u Kaliforniji 40-ih godina prošlog vijeka i isprva je bio poznat pod nazivom “ulično surfovanje”, jer su surferi tražili aktivnost kojom bi se zabavljali u periodima kada nije bilo velikih talasa. Prvi skejtovi su bili obične daske na koje su se montirali točkići sa rolšua. Nakon što je nova zanimacija postala popularna, pojedine firme su započele proizvodnju skejtbordova. Ovi skejtbordovi su pravljeni od nekoliko slojeva slijepljenih drvenih ploča, koje su na oba kraja bile blago podignute i nijesu se mnogo razlikovali od današnjih modela.

firefly_skate-beach_ss17_04263 (1) (002)

Daske, točkovi i ležajevi

Na prvi pogled, skejtbordovi su vrlo jednostavne “naprave” – u pitanju je daska sa četiri točka. Ipak, nakon što je skejtbording postao globalna atrakcija, konstrukcija ovog prevoznog sredstva je postala prava umjetnost, a materijali koji se koriste u proizvodnji postali su daleko sofisiticiraniji. Daske više nijesu “obično parče drveta”, a točkovi se proizvode od gume visokog kvaliteta. Postoje točkovi različitih veličina, a svaka od njih pruža različite prednosti.

Točkovi prečnika 50-53 mm su nešto sporiji, ali su veoma stabilni, tako da su idealni za vožnju skejtborda u skejt parkovima i za izvođenje trikova.

Točkovi prečnika 54-59 mm se postavljaju na veće skejtbordove i odličan su izbor za početnike u svijetu skejtobrdinga.

Točkovi prečnika većeg od 60 mm su odlični za razvijanje velikih brzina, a najčešće se ugrađuju na takozvane longbordove.

Točkovi mogu biti i različite tvrdoće i na taj način se prilagođavati različitim podlogama:

78a – 87a Ovo su mekši točkovi koji su idealni za vožnju u urbanim sredinama, jer odlično prianjanju uz podlogu.

88a – 95a Ovo su nešto tvrđi točkovi koji su odlični za uličnu vožnju.

96a – 99a Tvrdi točkovi su odlični za razvijanje velikih brzina i vožnju po glatkim površinama.

Kvalitet skejtborda je u najvećoj mjeri uslovljen kvalitetom ležajeva koji omogućavaju rotaciju uz što manje trenja. Većina skejtbordera se “kune” u ležajeve čuvenog brenda Abec. Postoji nekoliko modela ležajeva ovog proizvođača – Abec 1 su najpovoljniji, dok Abec 9 ležajevi važe za najbrže i najkvalitetniije.

Ukoliko ste početnik u skejtbordingu, savjetujemo vam da se odlučite za model sa sporijom rotacijom ili rotacijom srednje brzine.

Razlike u modelima skejtbordova

firefly_skate-beach_ss17_02928_1

Skejtbording je sjajan sport za razvijanje motornih vještina, koordinacije, mobilnosti, ali i preciznosti i izdržljivosti. Kao što smo ranije istakli, postoje različiti modeli skejtbordova i svaki je namijenjen za različite stilove vožnje. Na prvi pogled, razlikuju se po veličini tj. po dužini i širini daske. Daske za odrasle su široke oko 20 cm. Djeci visine oko 140 cm odgovaraju daske širine 17 cm, dok su za djecu visine oko 110 cm idealni bordovi širine 15 cm.

Kratki skejtbordovi se najčešće prave od kvalitetne i veoma izdržljive plastike i atraktivnog su dizajna. Duži skejtbordovi se prave od kvalitetne šperploče koja se dodatno ojačava i dugi su oko 70 cm.

U posljednjih nekoliko godina, takozvani longbordovi su doživjeli nevjerovatnu popularnost. Ovi modeli mogu biti dugi i do 150 cm, razvijaju velike brzine i pružaju odličnu stabilnost. Idealni su za urbanu vožnju.

U Intersport radnjama možete pronaći veliki broj različitih modela skejtbordova i opreme za skejtbording popularnog brenda Firefly.