Biciklizam

Kacige

Koliko je kaciga bitna?

Posljednjih nekoliko godina kaciga je postala obavezan zaštitni rekvizit. Svjesni biciklisti nikada ne sjede za upravljačem bez kacige. To važi za sve tipove biciklizma, bilo da je riječ o brdskom, treking ili gradskom biciklu.

Kaciga je obvezan dio garderobe za biciklizam, a iako je zakonski obvezna samo za djecu, odrasli biciklisti zbog toga nijesu ništa manje ranjivi. Glava nije lopta. Naravno, to važi i za djecu koja se na upotrebu kacige moraju navići istovremeno s prvim biciklističkim iskustvima. Biciklizam je, naime, ekstremno dinamičan sport koji obiluje nepredvidivim situacijama. Kod brdskog biciklizma inače nema automobila, tu je granje, drveće i prilično velika opasnost od padova. Na putu se ionako može dogoditi bilo šta, a osim toga, biciklisti su među najranjivijim učesnicima u saobraćaju.

  • Kaciga prije svega mora biti odgovarajuće veličine. Ne smije biti premalaj jer vas već nakon nekoliko minuta upotrebe može boljeti glava. Ne smije biti ni prevelika, jer vrlo lako može spasti.
  • Jednostavnim eksperimentom možete utvrditi da li je prave veličine: sa nepričvršćenom kacigom na glavi nagnite se prema tlu i zatresite glavom. Ako kaciga ne spadne na tlo, odgovarajuće je veličine.
  • Kad je upotrebljavate, naravno, pričvrstite je kaišem ispod brade. Ne smije biti pretjesno ni prelabavo.
  • Naravno, kaciga mora biti proizvedena od pravih materijala. Obično se sastoji od unutrašnjeg dijela i omotača, što zajedno čini efikasnu cjelinu.
  • Ako s kacigom doživite bliski susret s deblom ili tlom, morate je zamijeniti novom. Iako se naizgled čini neoštećena, nikada ne znate da li se u njenoj unutrašnjosti pojavila napuklina zbog koje ne bi preživjela još jedan udarac. To inače ne važi za kacige određenih proizvođača koje su proizvedene od posebnih materijala otpornih na višestruke udare.
  • Bitno je da je kaciga prozračna. To omogućuju posebni otvori koji osiguravaju snabdijevanje vazduhom u unutrašnjost i konsekutivno manje znojenje.

Da biste izbjegli prodiranje bilo čega u unutrašnjost, kaciga mora na otvorima biti opremljena posebnim zaštitnim mrežicama.

Kacige