Trčanje

trail trčanje

Pitate se šta je to trail trčanje? Mi smo tu da vam damo odgovor na to pitanje! Trail je zapravo aktivnost koja kombinuje trčanje i hodanje u prirodi, najčešće po označenim planinarskim stazama. Na blažim usponima se trči, na većim uzbrdicama se hoda, bez ili uz pomoć štapova. Teren za trail mogu biti šumski zemljani ili makadamski putevi, staze, pašnjaci, padine itd.

Trail trčanje vs. urbano trčanje

Ako sebe smatrate urbanim trkačem, velika je vjerovatnoća da će vam trail trčanje u prvi mah biti odbojno. Ipak, postoje brojni razlozi da asfalt zamijenite travnatim površinama i zemljanim puteljcima. Vaš trening neće trpjeti zbog gužve na trotoarima i u saobraćaju, niti zbog zagađenosti gradskog vazduha – trail trčanje vam omogućava da se rekreirate i “napunite baterije” u prirodi.

Ovo su samo neki od razloga da urbanu džunglu zamijenite travnatom površinom ili nekim seoskim puteljkom:

  • Promjena terena predstavljaće pravi izazov za vaše tijelo
  • Meka podloga će smanjiti pritisak na zglobove i koljena
  • Uživaćete u prirodnim ljepotama u toku treninga

Šta mi je potrebno da bih se oprobao u trail trčanju?

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ovom aktivnošću jeste to što vam nije potrebna specijalna oprema – dovoljan je par patika za trail trčanje, udobna odjeća, flašica vode i avanturistički duh! Počnite lagano i za početak birajte prohodne i utabane staze, dok ne steknete dovoljno kondicije i samopouzdanja da se oprobate i na drugim podlogama.

Prelazak na “viši nivo”

Kada počnete sa osvajanjem teže prohodnih terena, imajte na umu da će prepreke poput kamenja i neravan teren, vaše noge i stopala izložiti većem pritisku. Savjetujemo vam da svoje noge prethodno ojačate intenzivnim treningom za povećanje snage. Dovoljno je da dva ili tri puta nedjeljno izdvojite po 15 minuta za ovaj trening.

Minimalizam je ključna riječ prilikom odabira opreme za trail trčanje. Ipak, kako budete osvajali sve zahtjevnije i neprohodnije terene, tako ćete imati veću potrebu da investirate u par kvalitetnih patika za trail trčanje sa grubljim đonovima, flašicu za vodu koja je otporna na oštećenja i GPS uređaj uz pomoć koga ćete sa lakoćom mjeriti pređenu kilometražu.

trail trčanje