Trčanje

Uvjerite se da imate ove stvari od opreme prije nego što krenete na trail trčanje.

Naravno, trail trčanje možete uraditi i u svojoj standardnoj opremi za trčanje, ali iskustvo je pokazalo da je sve dosta lakše uz odgovarajuću opremu. Osim očiglednih razlika u obući, trail trčanje ima neke jedinstvene zahtjeve. Oni su uslovljeni terenom trčanja, tehnikom trčanja, spoljašnjom temperaturom i dužinom staza. Mnogi djelovi opreme imaju veze sa dodatnom opremom za nošenje hrane i hidrataciju. Neki imaju bezbjednosni element, a ostali djelovi opreme se tiču samog komfora tokom trčanja. Mi smo za vas izabrali 10 ključnih stvari od opreme koje treba dodati na svoj asortiman za trail trčanje . Dobra vijest je da je veći dio opreme može koristiti i u svakodnevnom životu kao lifestyle detalj. Može se koristiti i u drugim sličnim aktivnostima kao što je pješačenje ili planinarenje. I ne zaboravite kapu i naočare za sunce – vaši omiljeni modni detalji će vam dobro poslužiti.

JAKNA

Vremenski uslovi na planinama se mogu promijeniti veoma brzo, tako da je naša preporuka da uvijek imate laganu jaknu/šuškavac pri sebi. Koja je preporuka za jaknu? Jakna treba biti dosta lagana, treba da bude otporna na kišu i vjetra sa spoljašnje strane, dok sa unutrašnje treba da ima sposobnost da zadržava toplotu i da potpomaže u termoregulaciji. Kapuljača sa istim karakteristikama je dobrodošla. Jakna treba da ima jako malu zapreminu kako bi zauzimala što manje prostora kada se spakuje za trail trčanje.

TRAIL RUKSAK

Trail ruksak, predstavlja posebno dizajniranu opremu u vidu tzv. trail ranca koji će vam omogućiti da svu dodatnu opremu ponesete sa sobom i da budete mobilni na stazi. Postoji dosta tipova trail ruksaka, ali svaki bi trebalo da ima sa prednje strane džep u koji staje bočica od 250-500ml vode, kako biste se bez bespotrebnog zaustavljanja hidrirali tokom trke. Sa zadnje strane, nalazi se prostor u koji možete da stavite svu neophodnu opremu za trail trčanje. Vrlo često, trail ruksak posjeduje i tzv. osigurače koji se sa prednje strane postavljaju tako da imate dodatnu sigurnost da vam ruksak ne otežava kretanje.

ŠTAPOVI

Štapovi u trail trčanju su sastavni dio opreme za jednu trkačku turu. Pred svaku trku, dobro treba upoznati stazu, razliku u nadmorskoj visini i uspone koji nas očekuju. Ukoliko ima dosta velikih uspona, štapovi, koji se sklapaju i rasklapaju, dosta doprinose u savladavanju istih. Uloga štapova jeste da vam prilikom uspona ili kretanja omoguće dodatnu stabilnost, poboljšanu ravnotežu i kod velikih uspona dodatno ubrzanje.

BAF

Primjena Bafa u trail trčanju dolazi do maksimalnog izražaja. S obzirom na česte promjene temperature, pojave vjetra, promjene vlažnosti vazduha i ostalih klimatskih promjena, baf može da vas zaštiti u nekoj mjeri od navedenih klimatskih promjena. Baf možete nositi oko vrata, kao zaštitu od vjetra, možete prekriti nos i usta kako biste spriječili ulazak hladnog vazduha u pluća, možete ga staviti oko zgloba šake i koristiti ga kao znojanicu ili ga jednostavno možete staviti u vidu marame na glavu i time zaštitii kosu i uši od hladnog vazduha, kiše ili snijega.

TRAIL PATIKE

Brdsko trčanje sa čestom promjenama nagiba terena, podloge i vremenskih prilika zahtijeva i posebne patike. Trail patike treba da vam pruže stabilnost, bezbjednost i zaštitu od spoljašnjih faktora. Trail patike treba da imaju dodatnu podršku sa prednje strane oko prstiju i oko pete zbog stabilnosti. Đon patike treba da je izgrađen od gume i različitih materijala, treba da bude širi od obične patike kako bi usljed čestih promjena pravaca kretanja obezbijedio dosta veću stabilnost i mobilnost. Po nepisanom pravilu, težina patika je veća u odnosu na rosad patike, zbog prenosa težine i neravne podloge. Sa gornje strane patike, materijal treba da bude nepromočiv ( Asics koristi goretex) i ujedno dodatno čvrst da vas zaštiti od fizičkog kontakta sa kamenčićima. Svakako izbor patika je individualan, s obzirom na široku lepezu izbora, savjetujemo vam da patike koje izaberete za trail trčanje isprobate na lakšoj stazi prije samih trka.

RUČNA BOČICA ZA VODU

Pored klasične boce za vodu, za trail trčanje ima posbno dizajnirane bočica iz praktičnih razloga. Za kraće staze, preporučujemo jednoručnu bočicu koja na sebi ima pojas za šaku tako da jednostavno stavite ručnu bočicu i trčite. Praktična je, jer na kraćim stazama u toku trčanja možete bez zaustavljanja da pijete vodu. Ove posebno dizajnirane bočice imaju i mali džep u koji mogu da stanu ključevi i telefon.

GAITER – KAMAŠNE ZA TRČANJE

Gaiter je dio opreme koji se stavlja sa gornje strane patike oko članka, kao marama. Njegova uloga je da spriječi snijeg, grinje, grane ili kamenčiće da vam fizički uđu u patiku. Zaštita od ovih stvari može vam donijeti dodatno poboljšano vreme koje biste igubili ukoliko biste stali da izbacite nešto iz patike.

ČARAPE

Kada krenemo na trail trčanje, izgled čarape je stvar ličnog ukusa. Na bosu nogu, kratke, duge, kompresivne ili ne, jednostavno je vaš izbor. Ono što je naš savjet, to je da izaberete onu vrstu materijala koja vam ne stvara žuljeve i u kojima se osjećate komforno. Ukoliko odlučite da promijenite čarape, npr. da nosite duge, probajte ih prvo na treningu, pa ukoliko vam odgovaraju onda i na trail trčanju. Kompresivne čarape ipak imaju prednost u odnosu na druge iz razloga što usljed stalnog mijenjanja nagiba terena, pritisak na pokosnice i list postaje dosta veliki, a kompresivne čarape će svakako ublažiti pritisak i eventualne bolove.

ASTRO FOLIJA

Obavezan detalj, bez njega vas neće pustiti na trku. Astro folija , ovaj proizvod alu folija se koristi za preživaljavanje, podogan za hladnije vrijeme, za zimske uslove, za planine, za brda, za niže noćne temperature. U izuzetnim slučajevima može čak i život da vam spasi. Astro folija je nužan dodatak vašoj alpinističkoj, planinarskoj ili izviđačkoj opremi. Mogu da je koriste ribolovci, lovci, planinari, pogodna je za outdoor aktivnosti. Folija je izrađena tako da dobro odbija hladnoću i zadržava toplotu tijela. Koristi se i zimi i ljeti. Ljeti da bi se organizam zaštitio od djelovanja sunčevih zraka na otvorenom (npr. u pustinji), a zimi, da bi se sačuvala tjelesna toplota u svim zdravstveno problematičnim situacijama, pa i kod odmora pri extremnim naporima. Štiti od hladnoće i ostalih vremenskih neprilika. Upotrebljava se lako i može se više puta upotrijebiti. Folija je teška 65 grama i treba da je posjeduje svaki planinar koji krene na akciju. Folija je otporna na vjetar, vlagu, kišu, snijeg i sunce.

PRVA POMOĆ

Prva pomoć često bude i jedina pomoć kada nam je neophodna. Zbog lične bezbjednosti uvijek je dobro imati kod sebe neku vrstu medicinke pomoći. Pakovanje zavoja, flaster, tablete protiv bolova ili neke lične medikamente koje koristite u kontinuitetu, svakako je dobro imati pri sebi. Naravno, ne treba pretjerivati, ali nepredviđene okolnosti uvijek mogu da iznenade.